TEHERAN

Počinje suđenje iranskim novinarkama zbog izvještavanja o smrti Maše Amini

Dvije novinarke su među stotinama medijskih radnika privedenih tokom višemjesečnih protesta

Počinje suđenje. Fena

FENA

30.5.2023

U Iranu počinje suđenje dvjema novinarkama koje su prve izvještavale o smrti Maše (Mahsa) Amini, preminule u iranskom pritvoru.

Dvije novinarke su među stotinama medijskih radnika privedenih tokom višemjesečnih protesta.

Jednoj od dvije iranske novinarke suđenje je počelo jučer iza zatvorenih vrata po optužbama u vezi s njenim izvještavanjem o sahrani Amini čija je smrt u pritvoru prošle godine izazvala višemjesečne nemire, rekao je njen advokat novinskoj agenciji ILNA.

Smrt 22-godišnje Amini dok je bila u pritvoru moralne policije zbog navodnog kršenja iranskog islamskog kodeksa oblačenja izazvala je val masovnih protesta širom zemlje koji traju mjesecima, što je najveći izazov za iranske klerikalne vođe u posljednjih nekoliko decenija.

Elaheh Mohamadi (Mohammadi), reporterka proreformskog lista "Hammihan", kojoj je suđenje počelo u ponedjeljak u Teheranu, i druga novinarka, Niloofar Hamedi, iz lista "Sharq", optužene su za "dosluh s neprijateljskim vladama" zbog izvještavanja o smrti Maše Amini.

Optužba potencijalno nosi smrtnu kaznu prema iranskom zakonu.

Iransko ministarstvo obavještajnih službi objavilo je zajedničku izjavu u oktobru, optužujući Mohamadi i Hamedi da su strani agenti CIA-e.

Hamedi je snimila fotografiju Amininih roditelja kako se grle u bolnici u Teheranu, gdje je njihova kćerka ležala u komi.

Mohamadi je repoterski pokrivala sahranu Amini u njenom kurdskom rodnom gradu Saqez, gdje su protesti počeli. Iran je optužio svoje strane neprijatelje da su rasplamsali proteste kako bi destabilizirali zemlju.

- Početak suđenja Elaheh Mohamadi prošao je dobro. Datum narednog ročišta objavit će sud - rekao je za ILNA njen advokat Šahabedin (Shahabeddin) Mirlohi.

Fotografija Maše Amini, koju je Hamedi objavila na Twitteru, bila je prvi signal svijetu da nešto nije uredu s mladom ženom, koju je tri dana ranije uhapsila iranska policija za moral.

Dvjema novinarkama, koje su od septembra prošle godine u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, bit će suđeno odvojeno. Suđenje Hamedi počet će u utorak, navodi pravosuđe.

Iran je ignorirao ponovljene pozive grupa za ljudska prava da suđenje novinarkama bude dostupno javnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.