PROŠLOG MJESECA

Direktor CIA-e u tajnosti posjetio Kinu

Navodno se sastao s kineskim kolegama i naglasio važnost održavanja otvorenih linija komunikacije u obavještajnim kanalima

Bil Brns, direktor CIA-e. AP

N. Aj.

3.6.2023

Direktor CIA-e Bil Brns (Bill Burns) prošlog mjeseca tajno je otputovao u Kinu.

To je za CNN potvrdio američki zvaničnik. Cilj posjete je resetovanje odnosa sa Pekingom nakon godinu izuzetno pojačanih tenzija.

Brns se navodno sastao s kineskim kolegama i naglasio važnost održavanja otvorenih linija komunikacije u obavještajnim kanalima.

Drugi američki zvaničnik je objasnio da je to putovanje bilo obavještajno angažovanje obavještajnih službi, a ne diplomatska misija.

Njegova posjeta Kini dolazi nakon što je SAD u više navrata signalizirala da Vašington nastoji smanjiti tenzije s Pekingom, posebno nakon incidenta sa špijunskim balonom ranije ove godine.

- Brnsov put, o kojem je prvi izvijestio "Financial Times", do sada je posjeta američkog zvaničnika na najvišem nivou, a dolazi u trenutku kada je Bajdenova administracija nastojala da obnovi angažman na nivou kabineta sa kineskim zvaničnicima, uz različit stepen uspjeha. Konkretna obavještajna stvar o kojoj je Brns razgovarao u Pekingu je nejasna - navodi CNN.

Američki zvaničnici, uključujući Brnsa, već mjesecima upozoravaju da američke obavještajne službe ukazuju na to da kinesko rukovodstvo razmatra pružanje smrtonosne podrške Ukrajini, ali Peking do sada nije napravio nikakve konkretne korake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.