SLUŽBENA POSJETA

Britanski premijer želi učvrstiti veze s Bajdenom

London želi izgraditi bolje odnose s SAD-om nakon napetosti uzrokovanih izlaskom Britanije iz Europske unije 2020. godine

Sunakov sastanak s Bajdenom četvrti u četiri mjeseca. Twitter

E. A.

4.6.2023

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi) rekao je da želi izgraditi bliske i iskrene odnose s američkim predsjednikom Džo Bajdenom (Joeom Bidenom) prigodom posjeta Vašingtonu (Washingtonu) sljedeće sedmice, do kojeg dolazi nakon naznaka napetosti u bilateralnim odnosima. Sunak bi trebao posjetiti glavni grad SAD-a u četvrtak i tamo razgovarati s političarima u Kongresu, čelnicima iz poslovnog svijeta, kao i s predsjednikom.

Prvi posjet SAD-u

- Sjedinjene Države naš su najbliži saveznik. Mi smo jedni drugima partneri kojima se u svemu prvima okrećemo, od sigurnosti za naše ljude do rasta gospodarstva - rekao je Sunak u izjavi uoči prvog službenog posjeta Vašingtonu (Washingtonu) otkako je postao premijer. 

- Zato je toliko važno da britanski premijer gradi bliske i iskrene odnose s predsjednikom Sjedinjenih Država, svaki globalni problem mi ćemo rješavati zajedno - istaknuo je.

Bolji odnosi s Amerikom

Sunak i Bajden trebali bi razgovarati o poboljšanju gospodarskih veza i nastavku vojne potpore za Ukrajinu u ratu s Rusijom. Ali neće biti riječi o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je Sunakov glasnogovornik.

London želi izgraditi bolje odnose s SAD-om nakon napetosti uzrokovanih izlaskom Britanije iz Europske unije 2020. godine.

U aprilu je dužnosnik Bijele kuće opovrgnuo da je Bajden protubritanski raspoložen, nakon što je proveo samo pola dana u Sjevernoj Irskoj, a nakon toga otputovao u Irsku gdje je boravio dva i pol dana.

Docning Stret je saopćio da će Sunakov sastanak s Bajdenom biti četvrti u četiri mjeseca, što predstavlja kontinuiraniji kontakt s američkim predsjednikom od bilo kojeg premijera proteklih godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.