NAJGORE TEK PREDSTOJI

Herson potopljen, nakon uništenja brane voda nadire, počela evakuacija

U sinoćnjem napadu na području Hersona uništena je HE Kahovka, a oštećena je i ključna brana na Dnjepru

Uništena brana Kahovka. Blic.rs

M. Z.

6.6.2023

U sinoćnjem napadu na području Hersona uništena je HE Kahovka, a oštećena je i ključna brana na Dnjepru, a voda je, prema tvrdnjama Ukrajinaca, već počela da nadire u naselja.

Autentičnost snimka

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, čiju autentičnost u ovom trenutku nije moguće provjeriti, navodno se vidi kako je Herson već dobrano pod vodom.

Timofij Milovanov, bivši ministar i predsjednik kijevske škole ekonomije, kaže da bi vrh poplavnog vala mogao očekivati oko 11 sati po lokalnom, 10 sati po našem vremenu.

Anton Geraščenko, bivši ministar i aktuelni savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova, na društvenim mrežama je objavio da bi oko 16.000 ljudi moglo biti na udaru poplave nastale nakon uništenja brane.

Ukrajinske vlasti su ranije naredile evakuaciju stanovništva. Ukrajinske vlasti pozvale su stanovnike koji žive nizvodno da pobjegnu iz tog područja.

- Evakuacija u zoni opasnosti je počela - rekao je Oleksandr Prokudin, načelnik vojne uprave Hersonske oblasti, pozivajući građane da „preuzmu dokumente i najpotrebnije stvari i sačekaju autobuse."

Spasite živote

- Molim vas da učinite sve što možete da spasite svoj život. Odmah napustite opasna područja - dodao je on.

Oštećenje brane Nova Kahovka ne samo da je stvorilo opasnost od plavljenja sela već stručnjaci kažu da je ugrožena i nuklearna elektrana Zaporožje. Naime, voda iz rezervoara Kahovke neophodna da ne bi dobivala snagu za turbine i sigurnosne sisteme.

Brana je oštećena noćas u napadu prelazi preko ogromne ukrajinske rijeke Dnjepar. Sama brana visoka je 30 metara i široka na stotine. Izgrađena je 1956. kao dio hidroelektrane Nova Kahovka.

Energetski problemi

Voda iz rezervoara opskrbljuje i Krim na jugu, koji je Rusija anektirala 2014. Također, pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka.

Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine sedmicama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.