ZBOG POŽARA U KANADI

Nestvarni prizori iz Njujorka: Nosite maske, ne izlazite

Stanje bi se moglo još pogoršati

Njujork - Avaz
Njujork - Avaz
Njujork - Avaz
Njujork - Avaz
Njujork - Avaz
+2
H. J. I.

7.6.2023

Zbog ogromnih šumskih požara koji bjesne širom Kanade, u toj je zemlji i susjednom SAD značajno smanjena kvaliteta zraka. Gusti dim nadvio se nad područjem Ontaria i Kvebeka u Kanadi, a narandžasta izmaglica spustila se sve do Filadelfije, Nju Džerzija i Njujorka.

Najveći dio tog dima stiže iz Kvebeka gdje trenutno gori čak 200 velikih šumskih požara. Kanadske vlasti kažu kako će, po svemu sudeći, ovo biti najgora sezona požara ikad - a tek je početak juna.

Znatno toplije i sušnije proljeće

Stručnjaci kažu da je ovo proljeće bilo znatno toplije i sušnije nego što je to inače slučaj, te su takve okolnosti pogodovale izbijanju požara. Upozoravaju i kako se slični uslovi očekuju i u nastavku ljeta.

Organizacija Environment Canada izdala je u utorak upozorenje za područje Otave i Toronta u kojem stoji da je zrak opasan po zdravlje.

Stanje u Kvebeku toliko je loše da su u nekim zajednicama ljude s astmom i sličnim respiratornim problemima počeli prebacivati u krajeve manje zahvaćene dimom.

Dimom obavijen Kip Slobode

I Agencija za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država objavila je da je kvaliteta zraka u većem dijelu sjeverozapada zemlje "štetna po zdravlje", pogotovo za one koji imaju respiratorne bolesti i probleme s disanjem. Sve u svemu, pogođeno je oko 100 miliona ljudi širom Sjeverne Amerike.

U Njujorku je dim tako gust da se poznata panorama grada jedva nazire, a dimom je obavijen i Kip Slobode. Gradonačelnik Erik Adams (Eric) upozorio je da bi se stanje moglo dodatno pogoršati u srijedu tokom dana.

U javnim školama su otkazane sve aktivnosti na otvorenom, a unatoč tome što je 7. juna Svjetski dan trčanja, brojna trkačka događanja širom Njujorka otkazana su zbog loše kvalitete zraka. Tako se neće održati ni posebna utrka koju je pripremila organizacija New York Road Runners.

U objavi na Twitteru grupa je napisala: "7. juna je Globalni dan trčanja, ali ako ste u Njujorku ili bilo kojem pogođenom području, pridržavajte se zdravstvenih savjeta vašeg grada u vezi s kvalitetom zraka i trčanje prebacite na neki drugi dan." 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.