NIJE POZNATO ČIJI JE

Misterija neidentifikovanog objekta iznad Kanade

To je bio treći put ove sedmice da su se dizali američki avioni i da su srušili objekte u zračnom prostoru

F-22 srušili neidentifikovani objekat. Politico

E. Ć.

12.2.2023

Američki borbeni avioni jučer su iznad sjeverne Kanade srušili neidentifikovani objekat. 

To je bio treći put ove sedmice da su se dizali američki avioni i da su srušili objekte u zračnom prostoru.

Podsjetimo, prvo je u petak američki F-22 srušio objekat na prostoru Aljaske, a prošlog vikenda je srušen kineski balon za nadzor uz obalu Južne Karoline.

Ima li veze s Kinom

Ovog puta nije poznato čiji je neidentifikovani objekat. Trenutno nema naznaka da ima ikakvu vezu s kineskim nadzornim balonom.

Objekt je otkrilo Komanda zračne svemirske odbrane Sjeverne Amerike (NORAD), a dva borbena aviona F-22 iz zajedničke baze Elemendorf-Richardson na Aljasci poslana su gore da nadziru objekt uz pomoć Zračne nacionalne garde Aljaske.

- Čini se da je letjelica "cilindrični objekt" manji od kineskog balona za nadzor koji je prethodno oboren - rekla je ministrica odbrane Kanade Anita Anand.

Trudo i Bajden dali odobrenje

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) razgovarao je s predsjednikom SAD Džo Bajdenom (Joe Biden), te naveo da su odobrili obaranje objekta.

- Predsjednik Bajden je ovlastio američke borbene avione dodijeljene NORAD-u da provedu operaciju i američki F-22 je oborio objekt na kanadskom teritoriju u bliskoj saradnji s kanadskim vlastima - saopćeno je iz Bijele kuće.

Inače, ovaj objekat je oboren projektilom AIM-9X s američkog F-22 istog projektila i aviona koji su u petak oborili neidentifikovani objekt, a 4. februara kineski nadzorni balon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.