SPASIOCI NA TERENU

Počela prisilna evakuacija stanovništva u blizini vulkana Mayon na Filipinima

Područje u radijusu od šest kilometara od Mayonovog kratera trebalo bi da bude zabranjeno zbog mogućih vulkanskih emisija

Ekipe na terenu. AP

FENA

9.6.2023

Filipinske trupe, policija i spasilački radnici počeli su u petak prisilno evakuirati stanovnike u blizini vulkana Mayon jer su sve veći nemiri ukazivali da je nasilna erupcija jednog od najaktivnijih vulkana u zemlji moguća za nekoliko sedmica ili dana.

Područje u radijusu od šest kilometara od Mayonovog kratera trebalo bi da bude zabranjeno zbog mogućih vulkanskih emisija, tokova lave, odrona kamenja i drugih opasnosti. Ali mnogi siromašni seljani su godinama gradili kuće i održavali farme u opasnoj zoni Mayona.

Predsjednik Ferdinand Marcos Jr. rekao je da je u toku evakuacija stanovnika iz trajne opasne zone i obećao je da će pružiti pomoć raseljenima do okončanja krize.

- Trenutno, ono što radimo je priprema i udaljavanje ljudi iz tog područja kako bismo, ako dođe vrijeme, a nadam se da se to neće dogoditi... bili spremni - rekao je Markos novinarima.

- Ali, nažalost, nauka nam govori da se to može dogoditi zato što se poklopac ili kapa na vrhu lave polako diže - kazao je on.

Vlasti su u četvrtak podigle nivo uzbune za vulkan u sjeveroistočnoj provinciji Albay nakon što su se pregrijani tokovi plina, krhotina i kamenja spustili niz njegovu gornju padinu, što ukazuje na aktivnost ispod površine koja bi mogla prethoditi opasnoj erupciji.

(FENA) F. F.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.