ONA JE NAJSTARIJA

Četvero djece preživjeli u džungli nakon pet sedmica zahvaljući snalažljivosti sestre

Tijela troje odraslih osoba pronašla je vojska na mjestu nesreće, ali se činilo da su djeca pobjegla iz olupine

Pomoć djeci. Twitter

A. O.

11.6.2023

Četvero djece koja su preživjela pet sedmica u kolumbijskoj džungli Amazona, uspjela su u tome zahvaljući snalažljivošću i znanjem najstarije među njima, 13-godišnje djevojčice Lesli (Lesly), a nestali su nakon što se 1. maja srušio avion u kojem su bili.

Njihova majka i dva pilota poginuli su u nesreći, a spasioci su djeci ušli u trag nakon što su uočili znakove u džungli, uključujući otiske stopala i ostatke voća.

Dvoje djece, jednogodišnja beba i petogodišnjak, proveli su rođendane u džungli, dok ih je najstarija Lesli vodila kroz iskušenje.

Jeli brašno i sjemenke

- Braća i sestre od 13, devet, pet i jednu godinu su "veoma slabi", ali "sretni što vide svoju porodicu - rekao je njihov deda Fidencio Valensija.

Dodao je da su preživjeli jedući brašno i sjemenke koje su pronašli u olupini aviona.

Ministar odbrane Kolumbije Ivan Velaskvez (Velasquez), koji ih je u subotu posjetio u bolnici s predsjednikom Gustavom Petrom, pohvalio je Lesli za brigu o svojoj mlađoj braći i sestrama.

- Zahvaljujući njoj, njenoj vrijednosti i njenom vodstvu, uspjeli su da prežive, uz njenu brigu, njeno znanje o džungli. Generalno, djeca, dječak i djevojčice su u prihvatljivom stanju, prema medicinskim izvještajima su van životne opasnosti - rekao je Velaskvez.

Proces ishrane

Djeca su na sreću preživjela s nekim povredama mekih tkiva, ugrizima i lezijama na koži, saopćio je vojni ljekar Karlos Rinkon (Carlos Rincon), kazavši da djeca još uvijek ne mogu normalno da jedu.

- Počet ćemo sa procesom ugradnje hrane kada završimo proces kliničkih pregleda koji će biti obavljen danas. Ako stvari budu dobro, verujemo da će ostati u bolnici dvije do tri sedmice - rekao je Rinkon.

Generalna direktorica Kolumbijskog instituta za dobrobit porodice Astrid Caceres, rekla je da djeca "ne pričaju onoliko koliko bismo mi željeli" i da im treba vremena da se oporave, ali da su se neki od njih već igrali.

Djeca pripadaju starosjedilačkoj zajednici Huitoto. General Pedro Sančez (Sanchez), koji je predvodio operaciju potrage, odao je zasluge pripadnicima ove zajednice koji su se dobrovoljno javili da pomognu u spašavanju.

- Pronašli smo djecu: čudo, čudo, čudo - rekao je novinarima.

Zahvalna nana

- Veoma sam zahvalna kao i majci zemlji, što su oslobođeni – rekla je Fatima Valensija, nana djece, dodavši da je najstarija od četvoro braće i sestara, Lesli, koja je navikla da brine o ostalo troje dok im je majka bila na poslu i da im je to pomoglo da prežive u prašumi.


Avion Cessna 206 kojim su djeca i njihova majka putovali prije nesreće letio je iz Araracuare, u provinciji Amazonas, za San Jose del Guaviare, kada je izdao upozorenje zbog kvara na motoru. Tijela troje odraslih osoba pronašla je vojska na mjestu nesreće, ali se činilo da su djeca pobjegla iz olupine i odlutala u prašumu da pronađu pomoć.

U maju su spasioci izvukli predmete koje su djeca ostavila, uključujući dječiju flašu za piće, makaze, traku za kosu i improvizirano sklonište. Otkriveni su i mali otisci stopala, što je navelo timove za pretragu da povjeruju da su djeca još uvijek živa u prašumi, koja je dom jaguara, zmija i drugih grabežljivaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.