GRADONAČELNIK ISTANBULA

Hoće li Ekrem Imamoglu preuzeti najveću opozicionu stranku u Turskoj?

CHP bi trebalo da održi kongres na kojem će se birati novi predsjednik stranke krajem ove godine

Anadolija

D. H.

12.6.2023

Sve su glasnija nagađanja da bi gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu mogao biti novi predsjednik Republikanske narodne partije (CHP), najveće opozicione stranke u Turskoj, nakon kritika koje je uputio Kemalu Kiličdaroluu (Kilicdarglou), aktuelnom stranačkom predsjedniku.

"Velika promjena u Turskoj"

On je u nedjelju nagovijestio da bi mogao osporiti trenutno rukovodstvo stranke koju vodi Kiličdarolu, javljaju turski mediji.

- Ja ću se kandidovati samo za jednu stvar, a to je velika promjena u Turskoj, baš kao što smo učinili u Istanbulu - rekao je Imamoglu novinarima odgovarajući na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika glavne opozicione stranke.

Neki od simpatizera CHP-a su smatrali da je Imamoglu bolja opcija za kandiaturu protiv Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) na nedavno održanim izborima.

On je bio jedan od dva gradonačelnika za koje se očekivalo da će izazvati Erdoana u ime šestostranačkog opozicionog bloka. Ipak, blok se složio da nominuje Kiličdarolua.

Kongres CHP-a

CHP bi trebalo da održi kongres na kojem će se birati novi predsjednik stranke krajem ove godine.

- Politici je potreban novi model, nova budućnost. Moramo da gradimo. Opozicija treba da analizira koji su njeni nedostaci. Moramo promovirati promjenu za cijelu opoziciju. Očekujem korak za promjenu u stranci. Ja branim poredak koji ne zavisi od određenih ljudi, već od demokratije u našoj zemlji i našoj stranci - rekao je Imamoglu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.