ALARMANTNO

Putinov profesor prijeti nuklearnim napadom

Rusija će nuklearnim udarom spasiti čovječanstvo, tvrdi profesor Karganov, kojeg Putin voli slušati

Rusija: Prijeteći član u režimskim novinama. Twitter

D. H.

16.6.2023

Rusija aktivno koristi nuklearno oružje u agresiji na Ukrajinu. Još uvijek na nivou prijetnje, ali time nuklearno oružje gubi funkciju odvraćanja koju je imalo tokom Hladnog rata i postaje sredstvo vođenja rata, zasad ne aktivno, ali ni to nije isključeno. Ruski predsjednik Vladimir Putin je na samom početku agresije, u februaru prošle godine, komandirao da se nuklearno oružje stavi u stanje visoke pripravnosti i pokrenuo taj oblik specijalnog rata protiv Ukrajine i Zapada.

Ukrajinska protuofanziva

U taj kontekst treba staviti i odluku Moskve da se dio nuklearnog arsenala rasporedi u Bjelorusiji, čiji je predsjednik Aleksander Lukašenko u srijedu rekao da je njegova država počela primati taktičko nuklearno naoružanje iz Rusije od kojeg je neko trostruko snažnije od atomskih bombi koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Ukrajinska protuofanziva je počela u noći s 4. na 5. juna, nije iznenadila Moskvu, ali je još jednom navidjelo iznijela niz slabosti ruske vojske. Ozbiljnost situacije ističe sam Putin koji je u sedam dana dvaput potvrdio da vojsci nedostaje moderno naoružanje, a zatim i da uopće u obzir nije bila uzeta mogućnost ukrajinskog napada na pogranična područja (Belgorod). Ukrajinski napadi sugeriraju da je cilj odsjeći Krim, koji Putin smatra dijelom ruskog teritorija. Mogući gubitak Krima smatra se dostatnim razlogom da kremaljski car odluči upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Si Đinping (Xi Jinping), predsjednik Narodne Republike Kine, otvoreno je Putinu rekao da se protivi korištenju nuklearnog oružja, ali ruski mu je predsjednik 20 dana prije početka agresije na Ukrajinu u Pekingu rekao da neće pokrenuti invaziju. U lice mu je lagao.

Zastrašujući scenario

Američka analitička kuća RAND još je prošle godine u scenarijima mogućeg razvoja ruske agresije najvećom prijetnjom postavila ruski nuklearni odgovor, a u tom scenariju najgora je opcija, koju ne isključuju, nuklearni napad na članicu NATO. Poljska je prva na popisu.

RT je glasilo koje piše što Kremlj misli. U srijedu, u 23.30, objavljen je autorski tekst Sergeja Karaganova naslovljen: “Upotrebom nuklearnog oružja Rusija može spasiti čovječanstvo globalne katastrofe”.

U svom tekstu, Karganov otvoreno prijeti mogućnošću upotrebe nuklearnog naoružanja.

- Neprijatelj mora znati da smo spremni izvršiti preventivni osvetnički udar odgovarajući na njegove sadašnje i prošle agresije kako bismo spriječili skliznuće u globalni termonuklearni rat. Što ako sadašnje zapadne vođe odbiju odustati? Možda su izgubili svaki osjećaj samoodržanja? Tada ćemo morati pogoditi grupu ciljeva u brojnim zemljama kako bismo vratili razumu one koji su ga izgubili – navodi.

I tako će Rusija nuklearnim udarom (Karaganov spominje poljski Poznań) spasiti čovječanstvo:

- Moralno zastrašujući izbor – koristili bismo Božje oružje osuđujući se na teške duhovne gubitke. Ali ako se to ne učini, ne samo da Rusija može propasti, već će najvjerojatnije cijela ljudska civilizacija nestati – napisao je Karaganov.

 Poznati naučnik

Profesor Karaganov je poznati ruski naučnik koji se bavi međunarodnim odnosima i politikom umrežen s Kremljem. Blizak je Putinu koji sluša njegove savjete, a Karaganov ih oblikuje prema Putinovim željama pa je u tekstu ponavljao teze o dekadentnom Zapadu (blizak je i ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.