PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin afričkim čelnicima: Zapad je kriv za prehrambenu krizu

Putin je rekao da Rusija ne sprječava ukrajinsku djecu da se vrate kući

Vladimir Putin. Twitter

H. J. I.

17.6.2023

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je afričkim čelnicima da Rusija pozdravlja njihov uravnotežen pristup sukobu u Ukrajini i da je otvorena za dijalog, a za rat i prehrambenu krizu ponovno je optužio Ukrajinu i Zapad. 

- Otvoreni smo za konstruktivan dijalog sa svima onima koji žele mir temeljen na načelima pravde i uvažavanja legitimnih interesa uključenih strana - rekao je Putin.

"Rusija nikada nije odbila razgovore sa Ukrajinom"

Rekao je da Rusija nikada nije odbila razgovore s ukrajinskom stranom, no da ih je Kijev blokirao.

Čelnici Južnoafričke Republike, Senegala, Egipta, Zambije, Ugande, Republike Kongo i Komorskih otoka nakon posjete Kijevu u petak sastali su se u subotu s Putinom u Sankt-Peterburgu u vladinoj palači Konstantinovski iz 18. stoljeća.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji predvodi afričku delegaciju, prvi je u subotu stigao u nekadašnju prijestolnicu Ruskoga Carstva "da bi ondje pokušao pronaći put do mira nakon šesnaestomjesečnog rusko-ukrajinskog sukoba koji je prouzrokovao nestabilnost na globalnom nivou - objavilo je južnoafričko predsjedništvo.

Afrički čelnici traže dogovor o nizu "mjera za izgradnju povjerenja" iako je Ukrajina prošle sedmice započela protuofanzivu kako bi potisnula ruske snage s ukrajinskog teritorija.

10 tačaka afričke inicijative

Ramaphosa je izložio 10 tačaka afričke inicijative, rekavši Putinu: 

- Došli smo poslušati vas, a preko vas i ruski narod, i potaknuti vas da uđete u pregovore s Ukrajinom kako bismo okončali ovo teško stanje. Krenuli smo u ovu misiju jer smo kao Afrikanci, nažalost, morali upravljati brojnim sukobima, a kroz dijalog i pregovore smo ih uspjeli riješiti.

Putin je prvo poželio dobrodošlicu afričkim čelnicima ističući predanost Rusije afričkom kontinentu, no nakon prezentacija čelnika Komora, Senegala i Južne Afrike uskočio je kako bi osporio pretpostavke njihovog plana i iznio spisak razloga zašto vjeruje da su mnogi od njihovih prijedloga bili pogrešni.

Ponovio je svoj stav da su Ukrajina i Zapad započeli sukob mnogo prije nego što je Rusija poslala svoje oružane snage preko granice u februaru prošle godine.

Afrički plan uključuje poziv da se sva djeca zahvaćena sukobom vrate tamo odakle su došla, ali Putin je rekao da Rusija ne sprječava ukrajinsku djecu da se vrate kući. 

- Izveli smo ih iz zone sukoba, spašavajući im živote - rekao je.

Prehrambena kriza

Afričkim čelnicima rekao je da izvoz ukrajinskog žita prema sporazumu koji osigurava njegov siguran prolaz kroz Crno more ne pomaže u rješavanju problema Afrike s visokim svjetskim cijenama hrane jer je samo tri posto otišlo u najsiromašnije zemlje.

Prehrambenu krizu uzrokovale su akcije zapadnih zemalja, a ne ono što Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, ustvrdio je Putin.

Putovanje afričkih čelnika u Rusiju je uslijedilo dan nakon posjete Kijevu gdje su, kako tvrdi izvor, članovi delegacije održali "konstruktivne razgovore" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ondje su zaključili da bi trebalo postići "deeskalaciju s obje strane".

Uz Ramaphosu afričku delegaciju čine još trojica predsjednika, Macky Sall (Senegal), Hakainde Hichilema (Zambija) i Azali Assoumani (Komori), aktualni predsjednik Afričke unije te predstavnici Konga, Ugande i Egipta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.