NA EKONOMSKOM FORUMU

Putin održao minutu šutnje za Berluskonija: Bio je vrlo dobar čovjek

Učinio je puno da izgradi normalne dugotrajne odnose između Rusije i NATO zemalja, rekao je Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin. Fena

H. J. I.

16.6.2023

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je od publike na ekonomskom forumu u St. Petersburgu zatražio da održi minutu šutnje u čast bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija (Berlusconi) koji je umro u ponedjeljak u 86. godini.

Putin, koji je u poruci saučešća ranije ove sedmice rekao da je smatrao Berluskonija dragim prijateljem i iznimnim političarem, rekao je publici:

"Bio je vrlo dobar čovjek"

- Nedavno je bivši premijer Italije, gospodin Berluskoni, preminuo. Učinio je puno da izgradi normalne dugotrajne odnose između Rusije i NATO zemalja. Bio je vrlo dobar čovjek, vrlo aktivan i energičan.

Dodao je: 

- Bez ikakvog pretjerivanja smatram ga ličnošću svjetskih razmjera. Izvinjavam se publici. Želio bih zamoliti za minutu šutnje u njegovu čast.

Berluskoni je bio jako blizak Putinu, ostao je uz njega i nakon aneksije Krima

Baš kao i bivši njemački kancelar Gerhard Šroder (Schroeder), Berluskoni je održavao bliske veze s Moskvom tokom prvih Putinovih godina u Kremlju, od 2000. godine nadalje.

I Berluskoni i Šroder su postali prijatelji ruskog čelnika, dok ih je Zapad kritizirao što su ostali uz njega i dugo nakon ilegalne ruske aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.