PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin izrazio saučešće zbog smrti "dragog prijatelja" Berluskonija

Uvijek sam se iskreno divio njegovoj mudrosti, njegovoj sposobnosti da donosi uravnotežene, dalekovide odluke čak i u najtežim situacijama, rekao je

Vladimir Putin i Silvio Berluskoni. Printscreen

H. J. I.

12.6.2023

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija (Berlusconi), koji je danas preminuo, "dragim prijateljem i istaknutim političarem", javlja Reuters. 

- Za mene je Silvio bio draga osoba, pravi prijatelj. Uvijek sam se iskreno divio njegovoj mudrosti, njegovoj sposobnosti da donosi uravnotežene, dalekovide odluke čak i u najtežim situacijama - naveo je Putin u poruci saučešća.

Bliski odnosi

Dodao je da će Berluskoni u Rusiji ostati zapamćen kao "dosljedan i principijelan pristalica jačanja prijateljskih odnosa između naših zemalja".

Kako navodi Reuters, poput bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Šrodera (Gerhard Schroeder), Berluskoni je gajio bliske odnose s Moskvom tokom prvih Putinovih godina u Kremlju od 2000. godine pa nadalje.

I Berluskoni i Šroder postali su lični prijatelji ruskog lidera i bili su kritizirani na Zapadu što su bili uz njega dugo nakon što je Rusija oduzela Krim od Ukrajine 2014. godine.

Berluskoni je izazvao osudu neposredno prije izbora u Italiji prošle godine, kada je rekao da je Putin "gurnut" da izvrši invaziju na Ukrajinu mjesecima ranije i da je želio postaviti "pristojne ljude" na čelo Kijeva.

"Političar svjetske klase"

- Putina je u to gurnuo ruski narod, njegova stranka, njegovi ministri da smisli ovu specijalnu operaciju - rekao je tada u TV intervjuu, koristeći Putinov vlastiti termin za rat u Ukrajini.

Berluskoni je kasnije objavio izjavu u kojoj je rekao: "Agresija na Ukrajinu je neopravdana i neprihvatljiva."

U intervjuu za rusku TV u ponedjeljak, Putin je Berluskonija nazvao "političarem svjetske klase, malo je takvih ljudi u međunarodnoj areni". On je, također, ukazao na Berluskonijevu ulogu u uspostavljanju dijaloga između Rusije i NATO-a.

U anketama su ruski građani također odali počast Berluskoniju.

- Poznajemo ga dugo. Bio je prijatelj naše zemlje - rekla je građanka Moskve Julija Kuznjecova.

Aleksej, koji je odbio da kaže svoje prezime, rekao je da je Berluskoni bio dio Evrope koja je sada "okrenula leđa" Rusiji.

- Sada gledamo na istok. Ali on je bio dobar čovjek. Velika figura. Neka počiva u miru - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.