POTRAGA U TOKU

Papa Franjo se molio za žrtve brodoloma kod Grčke

Obnavljam svoju molitvu za one koji su izgubili svoje živote i molim da se učini sve što je moguće kako bi se spriječile takve tragedije, kazao je

Papa: Sa velikom tugom i bolom razmišljam o žrtvama. Fena

FENA

18.6.2023

Papa Franjo molio se u nedjelju za žrtve brodoloma kod Grčke u kojem je potvrđena smrt 78 izbjeglica i migranata, a stotine se vode kao nestali, javlja ANSA.

- Sa velikom tugom i bolom razmišljam o žrtvama veoma ozbiljnog brodoloma koji se dogodio proteklih dana kod obale Grčke - rekao je papa na blagoslovu Anđela.

Čini se, dodao je, "da je more bilo mirno".

- Obnavljam svoju molitvu za one koji su izgubili svoje živote i molim da se učini sve što je moguće kako bi se spriječile takve tragedije - nastavio je papa, podsjećajući da je 20. juni Svjetski dan izbjeglica, koji promovira Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Potraga se nastavlja za oko 600 izbjeglica i migranata za koje se strahuje da su nestali nakon što se kočarica koja je navodno prevozila do 750 ljudi, uključujući oko 100 djece, prevrnula u srijedu kod grčkog priobalnog grada Pilosa na Peloponezu.

Dinamika brodoloma nije jasna.

Nakon toga su 104 izvučene iz vode na sigurno. Brod je putovao od Tobruka u Libiji do Italije i nekako je skrenuo sa kursa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.