NJEMAČKI PARLAMENT

Šolc: Turska treba pustiti Švedsku u NATO, a Ukrajina mora čekati kraj rata

Pravila Sjevernoatlantskog ugovora ne dopuštaju primanje zemalja uključenih u aktivne sukobe

Njemački kancelar Olaf Šolc. AP

N. Aj.

22.6.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) danas je ponovno pozvao Tursku da odobri zahtjev Švedske za članstvom u NATO-u, no rekao je i da članstvo Ukrajine ne dolazi u obzir dok traje rat u toj zemlji. Šolc je, govoreći u njemačkom parlamentu, rekao da je "čvrsto uvjeren da bi Švedska trebala sjediti za stolom na samitu kao nova saveznica pored Finske", kada se vođe NATO saveza sastanu u Vilniusu idućeg mjeseca.

Odustati od prigovora

Njemačkim zastupnicima je kazao da od ponovno izabranog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) traži da odustane od svojih prigovora za članstvo Švedske u savezu, na koje su sve ostale članice pristale na prošlogodišnjem samitu u Madridu.

Erdoan je više puta optužio Švedsku da ne poduzima korake protiv "terorističkih organizacija", što se, očito, odnosi na uglavnom kurdske političke grupe iz Turske koje u Švedskoj djeluju u egzilu, no odnosi se i na zagovaratelje neuspješnog pokušaja državnog udara protiv njega 2016.

Švedska je nedavno postrožila svoje zakone o terorizmu, a vrhovni sud u zemlji je odobrio prvo izručenje navodnog simpatizera zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) u Tursku. Članstvo Ukrajine u NATO-u, međutim, ne dolazi u obzir dokle god traje ruski rat protiv te zemlje, kazao je Šolc.

Aktivni sukobi

Pravila Sjevernoatlantskog ugovora ne dopuštaju primanje zemalja uključenih u aktivne sukobe. Gruzija i Moldavija, koje imaju proruske separatističke pokrajine, isključene su zbog istog razloga. Sukob u Ukrajini započeo je 2014. proruskim ustankom u regiji Donbas, koji je poduprla Moskva, prije nego što je Rusija započela invaziju u februaru 2022.

Zemlje članice NATO-a, trebaju se do kraja rata usredotočiti na pružanje pomoći Ukrajini tako da ojačaju njene vojne i odbrambene sposobnosti - rekao je Šolc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.