VAŽAN SASTANAK

Blinken razgovarao s Kulebom: SAD će i dalje podržavati Ukrajinu

Jevgenij Prigožin, osnivač privatne zaštitarske kompanije Wagner, optužio je rusku vojsku da je izvršila napad na Wagner i zaprijetio osvetom

Blinken i Kuleba. Anadolija

Anadolija

25.6.2023

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je telefonom s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, javlja Anadolija.

U saopćenju iz State Departmenta navedeno je da su Blinken i Kuleba razgovarali o situaciji u Rusiji.

Blinken je tokom razgovora naglasio da se podrška SAD-a Ukrajini neće promijeniti te da će SAD i Ukrajina ostati u bliskoj koordinaciji dok se situacija u Rusiji bude razvijala.

Jevgenij Prigožin, osnivač privatne zaštitarske kompanije Wagner, optužio je rusku vojsku da je izvršila napad na Wagner i zaprijetio osvetom nakon čega su Wagnerovi borci napustili Ukrajinu i ušli u pograničnu regiju Rostov.

Nakon toga, Federalna služba sigurnosti (FSB) otvorila je kazneni postupak pod optužbom za "oružanu pobunu". Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je Wagnerovu pobunu kao "izdaju".

Prigožin je najavio dolazak u Moskvu, a administracija Kremlja pojačala je mjere sigurnosti u mnogim dijelovima zemlje.

Prigožin je navodno prihvatio prijedlog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka o deeskalaciji napetosti u Rusiji te je sinoć izjavio kako su na 200 kilometara od Moskve shvatili da se trebaju vratiti s konvojima kako ne bi došlo do krvopolića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.