POBJEDNIČKI GOVOR

Micotakis: Glasači su odbacili toksičnu atmosferu koja je podijelila društvo, bit ću premijer svih Grka

Ostat ću vjeran svojoj nacionalnoj dužnosti i neću tolerisati aroganciju ili uobraženo ponašanje, rekao je

Kirjakos Micotakis. AP Photo/Petros Giannakouris

S. S.

25.6.2023

Grčki premijer Kirjakos Micotakis i lider Nove demokratije izjavio je poslije pobjede te stranke na parlamentarnim izborima da je zadovoljan "sigurnom većinom" koju je osvojio i obećao da će nastaviti ključne reforme ubrzanim tempom.

- Ostat ću vjeran svojoj nacionalnoj dužnosti i neću tolerisati aroganciju ili uobraženo ponašanje - poručio je on, prenosi Katimerini.

Micotakis je naglasio da su glasači odbacili "laži i toksičnu atmosferu koja je podijelila društvo" i obećao da će biti premijer "svih Grka".

Prvi zvanični rezultati pokazuju da je Nova demokratija pobjednik današnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj, što Micotakisu obezbjeđuje novi četvorogodišnji mandat. Na osnovu 60 posto prebrojanih glasova, prema podacima Ministarstva, velika je vjerovatnoća da će ta konzervativna stranka imati 157 poslanika u parlamentu koji broji 300 mesta.

To je za 20 posto više od drugoplasirane ljevičarske partije Siriza, koja je pobijedila na izborima 2015. godine i vodila zemlju do 2019. godine, kada je izgubila od Nove demokratije.

Nedeljno glasanje je drugo veliko u prethodnih pet sedmica, pošto na izborima 21. maja, pod drugim izbornim sistemom, niko nije uspio da dobije većinu u parlamentu. Po sadašnjem izbornim sistemu, najbolje rangirana partija na osnovu glasova dobije bonus mjesta, od 20 do 50, zavisno od rezultata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.