SAOPĆILA DANSKA

Plan za obuku ukrajinskih pilota F-16 je još u izradi

Dijalog i planiranje o tome još traju, zbog čega još nema konačnog plana, navelo je Ministarstvo odbrane Danske

Borbeni avioni. Printscreen

FENA

27.6.2023

Zapadne zemlje još izrađuju međunarodni program za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, a dužina takvog kursa mogla bi varirati ovisno o prethodnoj obuci pilota i jezičkim vještinama, saopćila je u utorak Danska.

Članice NATO-a Danska i Holandija predvode napore međunarodne koalicije za obuku pilota i pomoćnog osoblja, održavanje aviona i na kraju isporuku aviona F-16 Ukrajini.

- Dijalog i planiranje o tome još traju, zbog čega još nema konačnog plana - navelo je Ministarstvo odbrane Danske u izjavi za Reuters.

Kijev, koji je pokrenuo kontraofanzivu protiv ruskih snaga, više puta je pozivao zapadne zemlje da isporuče avione i obuče njegove pilote da upravljaju njima, kako bi se uspješno suprotstavili zračnoj dominaciji Moskve.

Do sada se nijedna država nije obavezala da će poslati F-16 u Ukrajinu, iako su Poljska i Slovačka isporučile 27 MiG-ova 29 kao dodatak ukrajinskoj floti.

Danska očekuje da će istovremeno moći da obuči do šest ukrajinskih pilota, zajedno sa do 40 vojnika za pripremu i održavanje, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo nije moglo reći koliko će vremena biti potrebno da se obuka završi.

- To zavisi od njihovog boračkog iskustva i jezičkih vještina - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.