SAOPĆILO TUŽILAŠTVO

Otvorena istraga protiv policajca koji je u Parizu ubio mladića

U nekoliko francuskih gradova jučer su ponovo izbili protesti zbog brutalnosti policije

Sa protesta u Francuskoj. Printscreen

H. J. I.

29.6.2023

Francusko tužilaštvo je danas saopćilo da je policajac koji je u utorak ubio 17-godišnjaka u predgrađu Pariza pod formalnom istragom.

Iz Tužilaštva su dodali da, na osnovu saznanja policije i analize videosnimaka, "nisu ispunjeni zakonski uslovi za upotrebu oružja", prenosi BFM TV.

Uhapšeno 150 osoba

U nekoliko francuskih gradova jučer su ponovo izbili protesti zbog brutalnosti policije, i tom prilikom uhapšeno je 150 osoba, saopćio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je dodao da su demonstranti napali gradske skupštine, škole i policijske stanice.

Iz francuskog ministarstva unutrašnjih poslova ranije je saopćeno da su tokom nereda lakše povrijeđena 24 policajca, kao i da su demonstranti zapalili gotovo 40 automobila.

"Neopravdani napadi na institucije"

U utorak ujutro, policajac je ubio 17-godišnjaka tokom provjere u Nanteru, predgrađu u zapadnom dijelu Pariza, zbog toga što je mladić odbio da zaustavi svoj automobil. Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je izjavio da su neopravdani napadi na institucije, kao i da u narednih nekoliko sati mora da dođe do smirivanja situacije.

Međutim, u pariskom predgrađu Nanteru danas će biti održana komemorativna šetnja za ubijenog mladića, a poziv na okupljanje ispred zgrade lokalne uprave uputila je, preko TikToka, majka ubijenog Nahela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.