UPUTIO POZIV

Lukašenko želi da plaćenici Wagnera obuče njegovu vojsku

Rekao je da se ne plaši članova Wagner grupe jer ih "poznaje dugo vremena"

Aleksandar Lukašenko. Printscreen

N. Aj. / CNN

1.7.2023

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je plaćenike Wagnera u svoju zemlju da obučavaju njegovu vojsku.

Prilikom obraćanja povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bjelorusije rekao je kako Wagnerovi plaćenici nažalost nisu tu, prenosi CNN, pozivajući se na bjelorusku agenciju Belta.

- I ako njihovi instruktori, kao što sam im već rekao, dođu i prenesu nam borbeno iskustvo, mi ćemo to prihvatiti - rekao je Lukašenko.

Ovaj poziv Lukašenka dolazi sedam dana nakon što mu je pripisano da je smirio oružanu pobunu Wagnerovih snaga protiv Moskve.

U nizu događaja koji su predstavljali najveću prijetnju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u posljednjih nekoliko godina, vođa Wagnera Jevgenij Prigožin krenuo je sa svojim snagama prema ruskoj prijestolnici, preuzimajući kontrolu nad vojnim objektima u dva ruska grada, u, kako je rekao, odgovoru do ruskog vojnog napada na Wagnerov kamp.

Kriza je prestala tek nakon što je Lukašenko posredovao u dogovoru prema kojem će Prigožin preseliti u Bjelorusiju. U svom govoru u petak Lukašenko je rekao da se ne plaši članova Wagner grupe jer ih "poznaje dugo vremena".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.