BIJELA KUĆA

Da li će Hanter Bajden zbog ličnih skandala biti teret ocu u utrci za novi mandat?

Bijeloj kući postaje sve teže da umanji prezasićenost pričama koje su proizašle iz poslovnih odnosa Hantera Bajdena

Hanter Bajden. AP

D. R.

1.7.2023

Iako se Bijela kuća nastoji distancirati od optužbi za nepotizam, korupciju i prevare, problem koji je izazvao sin aktuelnog predsjednika SAD-a Hanter Bajden (Hunter Biden) (53) nije tako lako izbjeći.

Džo Bajden (Joe Biden) je optužen da je bio umiješan u poslove svoga sina, iako on te navode negira. Naime, u poruci koji je Hanter Bajden navodno poslao jednom kineskom poslovnom saradniku, prikazano je kako mu prijetiu julu 2017., kada je Džo Bajden bio bivši potpredsjednik.

- Sjedim ovdje sa svojim ocem i željeli bismo razumjeti zašto preuzeta obaveza nije ispunjena - navodno je napisao Hanter Bajden.

Zatim je dodao da će se pobrinuti da poslovni partner iz Kine požali što nije slijedio njegove upute ako dogovor ne bude ispunjen.

Poruka sa WhatsApp-a

Kada su ga novinari u srijedu pitali predsjednika SAD-a da li je sjedio u prostoriji kada je Hanter poslao poruku Džo je odgovorio da nije.

Bijeloj kući postaje sve teže da umanji prezasićenost pričama koje su proizašle iz poslovnih odnosa Hantera Bajdena.

To je bilo očigledno na brifingu za novinare 23. juna, dan nakon što je objavljena poruka sa WhatsApp-a. I sekretarica za štampu Bijele kuće Karin Džean- Pijer (Karine Jean-Pierre) i glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (Džon Kirbi) John Kirby suočili su se s novinarima željnim da saznaju više o porukama Hantera Bajdena.

Kada je novinar Newsmaxa Džejms Rosen (James Rosen) pročitao poruku naglas i upitao da li ona podriva tvrdnje da predsjednik nikada nije razgovarao o poslovima svog sina u inostranstvu, Kirbi je pokušao prekinuti razgovor.

Istraga

Bijela kuća se također nalazi pod pritiskom istrage koja se odvija u Predstavničkom domu.

Nakon što su preuzeli kontrolu nad Domom na međuizborima 2022. godine republikanci su pokrenuli istragu o porodici Bajden i njenim poslovnim odnosima, kao dio Komiteta za nadzor i odgovornost Doma.

Najveći dio te kontrole usmjeren je prema Hanteru i predsjednikovom 74-godišnjem bratu Džejmsu i njihovim vezama sa zemljama poput Ukrajine i Kine.

Godine 2009. dok je Džo Bajden počeo svoj mandat potpredsjednika pod predsjednikom Barakom Obamom, Hanter Bajden je suosnivač Rosemont Seneca Partners, investicijskog fonda sa sjedištem u Washingtonu, DC koji posluje u Kini.

Republikanski poslanici tvrde da Hanterovi poslovi imaju direktan utjecaj na Bajdenovu politiku prema Kini.

Optužbe za korupciju

Hanter Bajden se također suočio s optužbama za korupciju na osnovu njegovih poslovnih poslova u Ukrajini.

Istrage Kongresa na površinu izbacuju i privatne probleme Hantera Bajdena od kojih su mnogi postali vijesti na naslovnim stranicama. U memoarima iz 2021. godine Hanter je priznao da je koristio kokain i alkohol, iako je rekao da se liječio i oporavio se od ovisnosti.

S obzirom na to da se bliži utrka za predsjedničke izbore u SAD-u 2024. godine analitičari smatraju da će skandali koje je izazvao Hanter utjecati na biračko tijelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.