PREDSJEDNIK BJELORUSIJE

Lukašenko: Siguran sam da nuklearno oružje nikada nećemo koristiti dok je u Bjelorusiji

Moskva je Minsku već dostavila taktičke raketne sisteme Iskander

Aleksandar Lukašenko. Printscreen

H. J. I.

1.7.2023

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko poručio je da rusko taktičko nuklearno oružje, koje je raspoređeno u njegovoj zemlji, nikada neće biti korišteno dok se nalazi u njegovoj zemlji.

"To oružje mora biti stacionirano ovdje"

- Kako napredujemo, sve smo više uvjereni da to oružje mora biti stacionirano ovdje, u Bjelorusiji, na pouzdanom mjestu. Siguran sam i da ih nikada nećemo morati koristiti dok su ovdje, te nijedan neprijatelj neće kročiti u našu zemlju zbog tog - rekao je Lukašenko u online prijenosu državne novinske agencije BELTA.

Kada se govori o nuklearnom naoružanju, Bjelorusija i Rusija su još ranije postigle dogovor o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, a predsjednik Bjelorusije je prije nekoliko dana poručio kako je taj proces okončan.

Raketni sistemi Iskander

Moskva je Minsku već dostavila taktičke raketne sisteme Iskander, koji su sposobni da nose nuklearno oružje, i pomogla je Minsku da ponovo opremi svoje vojne avione za nošenje specijalizovanog oružja. Osim toga, bjeloruske raketne posade i piloti prošli su obuku u Rusiji.

Lukašenko je imao promjenjiv odnos sa Putinom tokom skoro tri decenije na vlasti, ali nakon što mu je Kremlj pomogao da isprati masovne ulične proteste nakon namještenih predsjedničkih izbora 2020. godine, bjeloruski predsjednik je počeo aktivno podržavati Putina, pomažući Moskvi da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine te je pristao da se rusko nuklearno oružje postavo na tlo njegove zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.