VOJNI PLANOVI

NATO vjeruje da će se Rusi oporaviti

Upitan o statusu ukrajinske protuofanzive, admiral je kritizirao narativ razočaranosti ukrajinskim snagama

Bauer je naglasio kako će summit označiti početak dugog procesa implementacije. Printscreen

E. A.

4.7.2023

U razgovoru s novinarima u ponedjeljak, čelnik NATO vojnog odbora admiral Rob Bauer rekao je kako vjeruje da snage Kremlja još uvijek predstavljaju prijetnju, iako se velika većina ruskih kopnenih snaga bori u Ukrajini.

- Uvjereni smo da će se Rusi oporaviti. Prema tome, naši planovi ne temelje se na stvarnom stanju ruske vojske, već na stanju ruske vojske prije invazije na Ukrajinu - rekao je Bauer, prenosi Politico.

Naučena lekcija

"Rusija će", kaže Bauer, "naučiti lekcije iz tog rata" i NATO će ih "nastaviti promatrati kao ozbiljnu prijetnju". To uključuje aktivnosti na moru, u zraku i u svemiru, gdje su ruske snage još uvijek "vrlo, vrlo sposobne", ali i nuklearne mogućnosti.

Sljedeći utorak i srijedu, čelnici ovog saveza sastat će se u Vilniusu, gdje će potpisati historijske nove vojne planove za regiju i raspravljati kako pojačati ulaganja u odbranu dok Rusija nastavlja sa svojim ratom u Ukrajini.

Govoreći o novim NATO-vim vojnim planovima, Bauer je naglasio kako će samit označiti početak dugog procesa implementacije.

Potrebno vrijeme

- Moramo obaviti svoj posao, postići veći broj snaga s većom pripremljenošću, moramo se uvježbati po planovima, moramo kupiti kapacitete koji su nam potrebni - rekao je.

Dodao i to da će biti potrebno vrijeme. 

Provedba planova sastoji se od većeg novačenja do osiguravanja proizvodnje dostatne količine oružja i streljiva, kao i resursa za odbranu.

- Kolektivno nam treba više novca kako bismo to mogli platiti - rekao je Bauer. Uz to, NATO-ov novi model za snage visoke pripremljenosti zahtijevat će osiguravanje da sve zemlje imaju mehanizme kako bi povećale broj ljudi koji su dostupni za oružane snage, - kazao je. 

Upitan o statusu ukrajinske protuofanzive, admiral je kritizirao narativ razočaranosti ukrajinskim snagama.

- Ova vrsta operacije je iznimno teška. Mislim da je pohvalno kako se nose sa svim i mislim da su iz dobrih razloga na nekim mjestima oprezni - naglasio je Bauer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.