AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden izrazio podršku nastojanjima Švedske da se pridruži NATO-u

Bajden odlazi u nedjelju u posjetu trima evropskim zemljama s akcentom na samit u Vilnjusu

Bajden: Podrška Švedskoj. Printscreen

FENA

6.7.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izrazio je podršku ulasku Švedske u NATO u razgovorima s premijerom Ulfom Kristerssonom u srijedu, jer postoje nagovještaji da će Turska ukinuti protivljenje na vrijeme za Samit NATO saveza naredne sedmice.

Predsjednik SAD odlazi u nedjelju u posjetu trima evropskim zemljama s akcentom na samit u Vilnjusu, u Litvaniji, gdje se članice alijanse nadaju da će dočekati Švedsku kao svoju najnoviju članicu.

Bajden, koji sjedi pored Kristerssona u Ovalnom uredu uz prisutnim novinarima, kazao je da "s nestrpljenjem očekujem vaše članstvo" u NATO-u.

Kristersson je nakon sastanka izjavio da su se dvojica čelnika usaglasila da je sastanak u Vilnjusu "prirodno vrijeme" da se finalizira pokušaj nordijske zemlje za pridruživanje alijansi.

- Oboje također znamo da samo Turska može donositi turske odluke - izjavio je Kristersson novinarima u švedskoj ambasadi u Washingtonu.

Bajden je "pohvalio ulogu Švedske kao regionalnog zaštitnika sigurnosti i naglasio svoju posvećenost da što prije poželi dobrodošlicu Švedskoj u NATO", navodi se u transkriptu njihovog razgovora koji je objavila Bijela kuća.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, odbacujući dugotrajnu politiku vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije na Ukrajinu. Prijave za članstvo moraju odobriti sve članice NATO-a. Turska i Mađarska tek treba da odobre ponudu Švedske. Finskoj je to odobreno u aprilu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kaže da Stockholm krije članove militantnih grupa, odnosno pristalice Radničke partije Kurdistana (PKK) u Švedskoj koje optužuje za organiziranje demonstracija i finansiranje terorističkih grupa.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici rade na prevazilaženju protivljenja Turske. Švedska je saopćila da je ispunila zahtjeve dogovorene u pregovorima s Turskom, uključujući uvođenje novog zakona kojim se članstvo u terorističkoj organizaciji čini nezakonitim, ali Erdogan tek treba dati znak da je spreman ratificirati zahtjev Švedske.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u srijedu je razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom i ohrabrio podršku Turske Švedskoj da se pridruži NATO-u, navodi se u saopćenju State Departmenta.

- Sekretar Blinken naglasio je važnost jedinstva NATO-a u tako kritičnom vremenu i ohrabrio podršku Turske da se Švedska sada pridruži NATO savezu - saopćio je State Department.

Zvaničnici Švedske, Turske i NATO-a sastat će se u četvrtak u Briselu, kako bi pokušali pronaći rješenje prije samita od 11. do 12. jula, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.