IZNESENI DETALJI

Otkriveno ko je naslijedio bogatstvo Silvija Berluskonija nakon njegove smrti

Odluku o raspodjeli vlasništva nad „Fininvestom“ Berluskoni je donio još 2006. godine

Berluskoni ostavio i poruku za djecu. Anadolija

Z. K.

6.7.2023

Najčešća rasprava koja se vodila u javnosti nakon smrti Silvija Berluskonija (Berlusconija) je ta o raspodjeli njegove višemilionske imovine i vlasništva nad kompanijama. U ekskluzivnoj objavi, italijanska novinska agencija ANSA iznijela je detalje Berluskonijeve oporuke.

Poruka za djecu

- Prema onome što se može vidjeti, Silvio Berluskoni je odlučio da većina kompanije „Fininvest“ pripadne njegovoj djeci Pier-Silviju te Marini Berluskoni. Berluskonijevo dvoje djece iz prvog braka zajedno će imati 53 posto vlasništva nad kompanijom - pojašnjava se.

Također, objavljeno je kako je naslijeđe od 100 miliona eura Berluskoni ostavio svom bratu Polu (Paol). Također, 100 miliona eura naslijeđa pripalo je i njegovoj djevojci te italijanskoj zvaničnici Marti Fascini, dok je 30 miliona eura Berluskoni ostavio svom savjetniku Marcelu Dell'Utriju.

Pored raspodjele imovine, ANSA je objavila i detalje oporuke i poruku koju je Berluskoni napisao svojoj djeci.

- Hvala vam i puno ljubavi za sve vas. Vaš tata - napisao je Berluskoni.

Donesena odluka

Inače, odluku o raspodjeli vlasništva nad „Fininvestom“ Berluskoni je donio još 2006. godine kada je sastavio svoju prvu oporuku. 

Tada je naveo kako će Marina i Pier-Silvio dobiti većinu vlasništva nad kompanijom, ali raspoređeno u jednakim dijelovima. Ostatak vlasništva bit će raspoređen na preostalu djecu odnosno Barbaru, Eleonoru i Luigija.

- Nijedno dijete neće dobiti direktnu kontrolu nad „Fininvestom“. Notar koji je pročitao testamen izvršit će zakonske obaveze u narednih nekoliko sati - navela je italijanska agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.