VAŽAN SASTANAK

Erdoan nakon susreta sa Zelenskim: Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u

Dat ćemo svaku vrstu podrške kako bi Ukrajina ponovo stala na noge, rekao je Erdoan

Zelenski i Erdoan: Jučerašnji susret. Anadolija

Anadolija

8.7.2023

Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO, poručio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) nakon što se jučer u Istanbulu susreo sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja Anadolu.

Erdoan je svečanom ceremonijom u vili Vahdetin u Istanbulu dočekao ukrajinskog predsjednika Zelenskog, a nakon bilateralnog i međudelegacijskog sastanka održana je zajednička konferencija za novinare.

Erdoan je rekao kako je Turska zemlja koja je uložila najintenzivnije napore da se rusko-ukrajinski rat okonča pregovorima na temelju međunarodnog prava.

- Dat ćemo svaku vrstu podrške kako bi Ukrajina ponovo stala na noge - rekao je Erdoan, te dodao: 

- Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u.

Produženje ugovora

Erdoan je također poručio kako se nada produženju crnomorskog ugovora o žitu koji ističe 17. jula.

- Činimo napore da produžimo crnomorski sporazum o žitu - rekao je Erdoan, napominjući da se na sastanku razgovaralo o 12 turskih brodova zaglavljenih u ukrajinskim lukama.

Turski predsjednik je govorio i o temi razmjene zarobljenika.

- Čuli smo smo predsjednika (Zelenski) o razmjeni zarobljenika. Također smo u pregovorima s ruskom stranom. Sljedeći mjesec gospodin Putin će također posjetiti Tursku, imat ćemo priliku ponovno razgovarati licem u lice - rekao je Erdoan.​​​​​​​

Preuzimanje vodstva

Zelenski je, sa druge strane, poručio kako je danas u Istanbulu kako bi zahvalio „svima koji žele mir našoj zemlji i našim narodima“.

- Zahvalan sam na nepokolebljivoj podršci Turkiye teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Ukrajina želi provesti mirovni plan, a Turska je spremna preuzeti vodstvo na tom planu - naglasio je Zelenski.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.