OTVORENA PRIJETNJA

Zaharova: Članice NATO-a će biti u zoni udara ako se nešto desi nuklearnoj elektrani Zaporožje

Zaharova je ponovo optužila Ukrajinu za "sistematsko nanošenje štete" nuklearnoj elektrani Zaporožje

Marija Zaharova. AP

D. H.

9.7.2023

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da bi na predstojećem samitu NATO-a u Vilnjusu trebalo biti razgovarano o nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodeći da bi dosta članica bilo u zoni udara, ako bi se nešto desilo fabrici.

Zona direktnog udara

- Ako bi se nešto dogodilo u fabrici, na kraju krajeva, većina članica Alijanse bit će u zoni direktnog udara - oglasila se Zaharova na Telegram kanalu.

Zaharova je ponovo optužila Ukrajinu za "sistematsko nanošenje štete" nuklearnoj elektrani Zaporožje, poručivši da lideri NATO-a u Vilniusu trebaju pričati o tome.

- Ključna pažnja NATO samita treba biti posvećena tome - podcrtala je Zaharova.

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju, do sada još nisu uočili bilo kakve naznake mina ili eksploziva u elektrani, ali su naglasili da im je potreban još veći pristup kako bi bili sigurni.

Optužbe za planiranje napada

Podsjećamo, i Rusija i Ukrajina su se međusobno optuživale za planiranje napada na elektranu, koja se nalazi na teritoriji pod ruskom kontrolom u ukrajinskoj regiji Zaporožje, u blizini linije fronta sukoba Rusije i Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) upozoravao je na prijetnju postrojenju, rekavši nedavno da su ruske snage minirale krov nekoliko reaktora.

Vilnius je inače udaljen oko 1.000 kilometara od nuklearne elektrane, najveće u Evropi, a lideri NATO-a sastat će se od 11. do 12. jula u tom gradu, kako bi se pozabavili širokim spektrom tema, od podjela oko nastojanja Ukrajine za članstvo, ali i pristupanja Švedske savezu, do povećanja zaliha municije i razmatranja prvih novih planova odbrane u posljednjih nekoliko decenija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.