OGLASIO SE

Medvedev prijeti udarom na ukrajinske nuklearne elektrane i nuklearna postrojenja u istočnoj Evropi

Ukrajina je navodno pokušala izvesti raketni napad na nuklearnu elektranu Desnogorsk u Smolenskoj oblasti i vojni aerodrom u Kaluškoj oblasti

Medvedev ponovo prijeti. Anadolija

Z. K.

10.7.2023

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, zaprijetio je udarom na tri ukrajinske nuklearne elektrane (NPP) i nuklearna postrojenja u istočnoj Evropi ako se potvrdi navodni pokušaj ukrajinskih oružanih snaga da napadnu nuklearnu elektranu Smolensk u Rusiji "NATO projektilima".

Nema službenih informacija

- Ako se potvrdi pokušaj napada na NE Smolensk projektilima NATO-a, trebali bismo razmotriti scenarij istovremenog ruskog udara na nuklearne elektrane Pivdennoukrainsk, Rivne i Hmjelnicki, kao i na nuklearna postrojenja u istočnoj Evropi. Nema razloga za suzdržavanje - poručio je Medvedev na Telegramu.

O navodnom pokušaju ukrajinskih oružanih snaga da napadnu nuklearnu elektranu Smolensk projektilima objavio je u nedjelju navečer propagandni telegram kanal Mash, ali nema službenih informacija o tome.

Rakete britanske proizvodnje

Prema Mashu, Ukrajina je navodno pokušala izvesti raketni napad na nuklearnu elektranu Desnogorsk u Smolenskoj oblasti i vojni aerodrom u Kaluškoj oblasti. Telegram kanal sugerira da su u pokušaju napada na nuklearnu elektranu korištene rakete britanske proizvodnje Storm Shadow - o čemu navodno svjedoče olupine.

- Obje rakete je oko 14 sati oborila ruska protivzračna odbrana na nebu iznad sela Bytosh, oblast Bryansk, Rusija. Prva je pala u polje, a druga na krug pilane - tvrdi Mash.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.