MINISTRICA FINANSIJA

Jelen: Svijet je dovoljno velik da i Sjedinjene Američke Države i Kina napreduju

Jelenino putovanje označilo je drugu posjetu zvaničnika američkog kabineta kineskoj prijestolnici u nekoliko sedmica

Jelen: Produktivni razgovori. Printscreen

Z. K.

10.7.2023

Svijet je dovoljno velik da i Sjedinjene Američke Države i Kina napreduju, izjavila je u američka ministrica finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) završavajući posjetu Pekingu s ciljem stabilizacije odnosa između dvije najveće svjetske ekonomije.

Produktivan razgovor

Jelen je rekla da je imala direktne, sadržajne i produktivne razgovore s novim kineskim ekonomskim rukovodstvom, uključujući premijera Li Kvianga (Qianga) i Pan Gongšeng (Gongsheng), novoimenovanog šefa Komunističke partije Kineske centralne banke.

- Nijedna posjeta neće riješiti naše izazove preko noći. Ali očekujem da će ovo putovanje pomoći u izgradnji otpornog i produktivnog kanala komunikacije - rekla je Jelen na konferenciji za novinare u Pekingu.

Dodala je kako vjeruje da su bilateralni sastanci, održani u prethodna dva dana, dali doprinos da se američko-kineski odnosi postave na sigurnije temelje. Zamjenik kineskog ministra finansija Liao Min rekao je da su dvije strane održale duge i iskrene sastanke i da će održavati komunikaciju u budućnosti.

Mjeseci tenzija

Jelenino putovanje označilo je drugu posjetu zvaničnika američkog kabineta kineskoj prijestolnici u nekoliko sedmica, dok Vašington nastoji da vrati odnose s Pekingom na pravi kurs nakon mjeseci tenzija.

Proteklih mjeseci, dok su nastojale da se nastave diplomatski razgovori na visokom nivou, SAD su uvele sanskcije kineskim kompanijama.

Jelen je rekla da SAD i Kina imaju značajne nesuglasice koje treba jasno i direktno saopćiti, ali je napomenula da Bajdenova (Biden) administracija ne vidi odnose između SAD i Kine kroz okvir sukoba velikih sila.

Nova pravila

Jelen je rekla da nije donesena konačna odluka o ograničavanju izlaznih ulaganja američkih kompanija u Kinu, kada je upitana o potencijalnim nadolazećim ograničenjima stranih ulaganja koje bi mogao primijeniti Vašington.

- Želim da ublažim njihove strahove da ćemo uraditi nešto što bi imalo širok utjecaj na kinesku ekonomiju. To nije slučaj. To nije namjera - rekla je ona.

Međutim, kako mediji izvještavaju, Bajdenova administracija priprema nova pravila koja bi mogla ograničiti američka ulaganja u određene sektore u Kini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.