POTVRDILA GRADONAČELNICA

Parižani će se nakon stotinu godina moći ponovo kupati u rijeci Seni

Plivanje u Seni službeno je zabranjeno 1923. godine zbog loše kvalitete vode, ali se i dalje prakticiralo do ranih 1960-ih

Rijeka Sena. Twitter

A. O.

10.7.2023

Stanovnici i turisti ponovo će moći plivati u rijeci Seni (Seini), od 2025. godine u Parizu prvi put više od 100 godina.

To je potvrdila gradonačelnica An Hidalgo (Anne). Ona je navela tri mjesta koja će biti otvorena za javnost, vodeni centar koji je već djelomično u upotrebi, kao i još dva središnja kupališta nedaleko od Ajfelovog (Eiffelovog) tornja.

Područja za kupanje bit će obilježena bovama i dostupna preko pristaništa. Bit će osigurane svlačionice i tuševi, rekli su iz gradske službe.

Mogućnost ponovnog kupanja u Seni bila je dugogodišnja želja Parižana.

Plivanje u Seni službeno je zabranjeno 1923. godine zbog loše kvalitete vode, ali se i dalje prakticiralo do ranih 1960-ih.

Projekt je sada dobio poticaj Olimpijskim igrama koje će se održati u Parizu 2024. godine. Neka od plivačkih natjecanja održat će se u Seni.

U toku su opsežni napori za poboljšanje kvalitete vode. Grad kaže da je već uložio do 1,4 milijarde eura kako bi Seinu učinio čišćom za šire područje Pariza.

- Ovo je dugogodišnji san i na dobrom je putu da konačno postane stvarnost - saopćili su iz grada. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.