VAŽAN SUSRET

Danas počinje dvodnevni NATO samit u Viljnusu: Glavna tema članstvo Ukrajine

U 15 sati će početi sastanak Sjevernoatlantskog vijeća na nivou šefova i država, kojem će prisustvovati i Švedska

Jens Stoltenberg. Anadolija

A. O.

11.7.2023

U Viljnusu u Litvaniji danas počinje dvodnevni samit NATO tokom kojeg će lideri zemalja članica razgovarati o širokom spektru pitanja, a glavna tema će biti na koji način će članice odgovoriti na zahtjev Ukrajine o pridruživanju Alijansi.

Osim toga, zvaničnici članica NATO-a pozabavit će se i pitanjem članstva Švedske, čemu se protivi Turska, a svoje rezerve ima i Mađarska. Samit počinje oko 10 ujutru kada će biti održan uvodni razgovor sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom koji će se u 12 sati obratiti medijima. U 14 sati, očekuje se susret generalnog sekretara NATO-a i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) nakon čega će Stoltenberg i predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda lično pozdraviti svakog šefa države i vlade.

U 15 sati će početi sastanak Sjevernoatlantskog vijeća na nivou šefova i država, kojem će prisustvovati i Švedska.

Uvodnu riječ će imati generalni sekretar Alijanse, a okupljene će pozdraviti i litvanski predsjednik. Tokom dana će biti održana ceremonija potpisivanja Deklaracije o saradnji u vazdušnom prostoru Estonije, Letonije i Litvanije.

U 18:30 očekuje se konferencija za medije generalnog sekretara Stoltenberga, kao i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća na nivou ministara vanjskih poslova kojim će predsjedavati zamjenik generalnog sekretara NATO-a.

Sastanku će prisustvovati predstavnici Švedske, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Moldavije i zamjenik generalnog sekretara Evropske unije za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku.

Bit će održan i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća na nivou ministara odbrane, kojem će također prisustvovati predstavnik Švedske. U 20 sati počinje večera šefova država i vlada u predsjedničkoj palati u Viljnusu, a sat kasnije i večera šefova diplomatije i ministara odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.