VILJNUS

Zemlje G7 potpisale deklaraciju podrške Ukrajini na samitu NATO-a

Deklaracija o Ukrajini jasno će pokazati da će podrška trajati dugo u budućnosti, rekao je Džo Bajden

Samit NATO-a. Anadolija

Anadolija

12.7.2023

Zemlje Grupe sedam (G7) u srijedu su objavile potpisivanje zajedničke deklaracije podrške Ukrajini u glavnom gradu Litvanije Viljnusu, gdje se održava dvodnevni NATO samit.

Ugovor, koji su potpisale Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Japan, Kanada, Francuska, Njemačka i Italija, uključuje obećanja da će djelovati multilateralno i da će Ukrajini ponuditi dugoročne bezbjednosne garancije. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da će deklaracija o Ukrajini jasno pokazati da će podrška trajati dugo u budućnosti i stvoriti put za članstvo Ukrajine u NATO-u.

- Ovim počinje proces u kojem će svaka naša nacija i svaka druga nacija koja želi učestvovati, pregovarati o dugoročnim bilateralnim sigurnosnim obavezama s Ukrajinom i prema Ukrajini - rekao je on.

Dodao je da će to će biti snaga stabilnosti u regionu i odlučnost protiv svih prijetnji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je deklaraciju i rekao da je ishod samita u Vilniusu bio "veoma potreban".

- To otvara nove bezbjednosne mogućnosti Ukrajini - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.