JURIŠ NA ZATVOR

Indijski premijer Modi počasni gost proslave Dana Bastilje

Ova bliskost nije ograničena samo na lidere dvije zemlje, kaže Modi

Makron i Modi. Twitter

FENA

14.7.2023

Indijski premijer Narendra Modi bit će počasni gost francuske proslave Dana Bastilje u petak, koja će se održati pod strogim osiguranjem dvije sedmice nakon što su zemlju zahvatili neredi.

Oko 45.000 policajaca bit će raspoređeno širom zemlje u večernjim satima, dok je prodaja vatrometa zabranjena jer vlada nastoji spriječiti ponavljanje urbanog nasilja viđenog krajem juna.

Godišnje proslave Dana Bastilje, koje obilježavaju juriš na zatvor Bastilje na početku Francuske revolucije, počinju tradicionalnom vojnom paradom ujutru na kojoj će preko 5.000 ljudi proći niz Jelisejska polja.

Odavanje počasti Modiju ove godine odražava produbljivanje veza između Francuske i Indije, koje slave 25 godina "strateškog partnerstva".

Modi je Macrona nazvao svojim "prijateljem" u govoru Indijcima koji žive u Francuskoj u četvrtak uvečer.

- Ova bliskost nije ograničena samo na lidere dvije zemlje, ona je zapravo odraz nepokolebljivog prijateljstva između Indije i Francuske - rekao je Modi.

Indijsko ministarstvo odbrane objavilo je u četvrtak svoju namjeru da nabavi još 26 borbenih aviona francuske proizvodnje Rafale, kao i još tri podmornice klase Scorpene u dogovoru za koji se očekuje da će vrijediti milijarde eura.

Uprkos razlikama oko rata u Ukrajini i tenzija oko ljudskih prava u Indiji, zapadne demokratije se dodvoravaju Modiju i Indiji kao vojnoj i ekonomskoj protuteži Kini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.