MARK MAJLI

Američki general: SAD i saveznici moraju ubrzati isporuke oružja Tajvanu

Mislim da je važno da se vojska Tajvana i njihove odbrambene sposobnosti poboljšaju, rekao je Majli

Majli: Poboljšati sposobnosti. Twitter

FENA

14.7.2023

Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju ubrzati isporuku oružja Tajvanu u narednim godinama kako bi pomogli otoku da se odbrani, rekao je u petak najviši američki general.

Sjedinjene Države su najvažniji dobavljač oružja Tajvanu. Peking je više puta tražio da se obustavi prodaja američkog oružja Tajvanu, smatrajući je neopravdanom podrškom demokratski upravljanom ostrvu na koje Peking polaže pravo.

- Brzina kojom mi, Sjedinjene Države ili druge zemlje pomažemo Tajvanu u poboljšanju odbrambenih sposobnosti, mislim da to vjerovatno treba ubrzati u godinama koje dolaze - rekao je general američke vojske Mark Milley, predsjedavajući Združenog generalštaba, novinarima tokom posjete Tokiju.

Milley je rekao da je Tajvanu potrebno oružje kao što su sistemi protuzračne odbrane i oni koji mogu gađati brodove sa kopna.

- Mislim da je važno da se vojska Tajvana i njihove odbrambene sposobnosti poboljšaju - rekao je.

Tajvan se od prošle godine žalio na kašnjenja u isporuci američkog oružja, poput protuzračnih projektila Stinger, jer su proizvođači usmjeravali isporuke Ukrajini dok se bori protiv invazije ruskih snaga. Ovo pitanje je zabrinulo neke američke zakonodavce, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.