MARK MAJLI

Odlazi prvi čovjek vojske SAD

Njegov mandat obilježio je i američki debakl u Kabulu, kada su u avgustu 2021. talibani ponovno preuzeli kontrolu nad Afganistanom

Mark Majli. Twitter

H. J. I.

29.9.2023

General Mark Majli (Milley) napustio je u petak svoj položaj šefa Združenog štaba američkih snaga nakon mandata obilježenog brojnim krizama u inostranstvu, ali i u SAD.

Kriza za krizom

Na njegovo će mjesto doći Čarls Braun (Charles “C.Q.” Brown), aktualni šef zračnih snaga. Nakon Kolina Pauela (Colin Powell) 90-tih godina, bit će drugi Afroamerikanac koji će zauzeti najviše mjesto najmoćnije vojske na svijetu.

Otkad je preuzeo funkciju u oktobru 2019., događale su se kriza za krizom, bez prestanka, rekao je nedavno za AFP.

Uz bok ministra Lojda Ostina (Lloyd Austin), Majli je organizirao američku vojnu pomoć Ukrajini nakon ruske invazije.

Debakl u Kabulu

Njegov mandat obilježio je i američki debakl u Kabulu, kada su u avgustu 2021. talibani ponovno preuzeli kontrolu nad Afganistanom i njegovim glavnim gradom na kraju dvadesetogodišnjeg rata koji je čak i sam Majli opisao kao “strateški neuspjeh”.

General Majli također je izrazio žaljenje što je bio prisutan uz Donalda Trampa (Trump)  kada je predsjednik rastjerao demonstracije pokreta “Životi crnaca su važni” ispred Bijele kuće.

Njegov nasljednik, Braun, iskusni je pilot s 3.000 sati leta, od kojih 130 borbenih. Bio je zapovjednik američkih zračnih snaga na Bliskom istoku i na Pacifiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.