GENERAL

Majli: Ukrajinska ofanziva daleko od neuspjeha

Mislim da je ostalo još puno borbe, rekao je Majli

Majli: Biće teško. Twitter

FENA

18.7.2023

Ukrajinska kontraofanziva protiv Rusije daleko je od neuspjeha, ali će borba koja je pred nama biti duga i krvava, rekao je u utorak najviši američki general, iako se žrtve na obje strane povećavaju, a linije fronta se pomjeraju samo postepeno, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države i drugi saveznici proveli su mjesece gradeći Ukrajinu kao "čeličnu planinu" od naoružanja i obučavajući ukrajinske snage u tehnikama kombiniranog naoružanja kako bi pomogli Kijevu da probije čvrstu rusku odbranu tokom svoje kontraofanzive.

Upitan da li je kontraofanziva bila neuspješna, barem do sada, general Mark Milley, predsjedavajući Združenog generalštaba, rekao je: "Daleko je od neuspjeha. Mislim da je prerano za takvu vrstu ocjene".

- Mislim da je ostalo još puno borbe i ostaću pri onome što smo ranije rekli: Ovo će biti dugo. Biće teško. Biće krvavo - rekao je Milley novinarima.

Otkako je Ukrajina započela svoju kontraofanzivu prošlog mjeseca, Kijev je ponovo zauzeo neka sela na jugu i teritoriju oko razorenog grada Bakhmuta na istoku, ali tek treba da pokuša veliki proboj preko teško branjenih ruskih linija.

Kijev kaže da namjerno napreduje polako kako bi izbjegao velike žrtve na utvrđenim odbrambenim linijama posutim nagaznim minama, te je za sada fokusiran na degradaciju ruske logistike i komande. Moskva kaže da ukrajinska kontraofanziva nije uspjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.