OSNIVAČ KLUBA U DNJEPRU

Poznati ukrajinski sportaš poginuo u ratu: Kao junior bio je najbolji na svijetu

Jedan od najboljih ukrajinskih mačevaoca Denis Borejko (34) poginuo je u ratu protiv Rusije, objavio je na Twitteru Anton Geraščenko

Denis Borejko. Twitter

D. R.

16.7.2023

Prošle sedmice potvrđeno da će ukrajinski mačevaoci bojkotovati pojedinačna takmičenja na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Milanu od 22. do 25. jula, a na kojima će učestvovati sportisti iz Rusije i Bjelorusije.

Jedan od najboljih ukrajinskih mačevaoca Denis Borejko (34) poginuo je u ratu protiv Rusije, objavio je na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Nije poznato gdje je poginuo bivši svjetski i evropski juniorski prvak u disciplini mač.

- Denis je bio svjetski i evropski juniorski prvak, majstor sporta međunarodne klase. Bio je i osnivač kluba u Dnjepru - napisao je Geraščenko.

- Od prvih dana ruske invazije u februaru 2022. godine, Denis je pomagao ukrajinskoj vojsci i teritorijalnoj obrani Dnjepra, a u martu 2022. dobrovoljno se pridružio ukrajinskim oružanim snagama - dodao je.

Prema posljednjim podacima koje je u martu dao ministar sporta i predsjednik Nacionalnog olimpijskog odbora Vadym Gutzeit, 262 ukrajinska sportaša su ubijena, a 363 sportska objekta uništena su u ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.