BORBA PROTIV TERORIZMA

Erdoan tvrdi da je otvoren za sastanak s Asadom

Ankara je postavila desetke baza i rasporedila hiljade vojnika na sjeveru Sirije, sprečavajući sirijsku vojsku koju podržava Rusija

Erdoan o sastanku s Asadom. Fena

FENA

17.7.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u ponedjeljak da je otvoren za sastanak sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom (Basharom al Asadom), ali da je postavljanje povlačenja turskih vojnika sa sirijske teritorije kao preduslov za razgovore "neprihvatljivo".

Turska je najveći vojni i politički saveznik sirijske opozicije, koja kontrolira posljednji bastion pobunjenika na sjeverozapadu Sirije. Ankara je postavila desetke baza i rasporedila hiljade vojnika na sjeveru Sirije, sprečavajući sirijsku vojsku koju podržava Rusija da ponovo zauzme regiju.

Obraćajući se novinarima u Istanbulu uoči svog odlaska u trodnevnu posjetu Saudijskoj Arabiji, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Erdoan je rekao da Turska nikada nije "zatvarala vrata" za razgovore sa sirijskom vladom.

Uvjet Damaska

- Možemo održati samit četiriju strana (sa Sirijom, Rusijom i Iranom), i ja sam također otvoren za sastanak s Asadom. Ovdje je važan njihov pristup prema nama - kazao je Erdoan.

Uvjet Damaska o potpunom povlačenju turskih snaga za takav sastanak bio je "neprihvatljiv", dodao je on.

Erdoan je prvi put kazao u ovoj godini da bi se mogao sastati sa sirijskim čelnikom Asadom u sklopu novog mirovnog procesa, ali je Asad u martu rekao da nema smisla sastajati se s Erdoganom dok se ne završi turska “ilegalna okupacija".

Borba protiv terorizma

- Tamo se borimo protiv terorizma. Kako da se povučemo kada je naša zemlja pod stalnom prijetnjom od terorista duž naše granice? Očekujemo pošten pristup - rekao je Erdoan.

Ministri odbrane dviju zemalja sastali su se krajem prošle godine na razgovorima na najvišem nivou između dva susjeda, čije su vlade u sukobu od 2011. godine, kada su pobune Arapskog proljeća stigle do Sirije i gurnule zemlju u rat.

Također, ministri vanjskih poslova dviju zemalja su se sastali u Moskvi u maju uoči turskih izbora u sklopu razgovora koje nadgleda Rusija, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.