ODRŽAN SASTANAK

Đinping: Kina će produbiti saradnju s Alžirom

Alžir je voljan blisko sarađivati s Kinom na strateškoj saradnji u međunarodnim i regionalnim poslovima, kazao je Tebboune

Si Đinping. AP

FENA

18.7.2023

Kina će produbiti saradnju s Alžirom u nekoliko ključnih sektora, uključujući infrastrukturu i petrohemiju, izjavio je kineski predsjednik Xi Jinping u utorak na sastanku s alžirskim predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom, dok sjevernoafrička zemlja nastoji učvrstiti ekonomske veze s drugom ekonomijom u svijetu.

Xi je, u razgovorima s Tebbouneom u Pekingu, opisao Alžir kao prirodnog partnera. Kazao je da će dvije zemlje također uspostaviti dublje veze u sektoru minerala i poljoprivrede, javila je kineska državna televizija CCTV.

Strateški značaj 

Sjevernoafrička zemlja ima strateški značaj za Kinu s obzirom na njen položaj na Sredozemnom moru. Odnosi između Pekinga i vladajućeg Fronta nacionalnog oslobođenja sežu do kasnih 1950-ih, kada je Alžir tražio nezavisnost od Francuske.

Xi je također rekao da će obje strane graditi saradnju u oblasti zrakoplovstva, nuklearne energije i obnovljive energije, kao i da će razvijati nove tačke za saradnju.

Nakon sastanka, Kina je potpisala niz bilateralnih sporazuma s Alžirom, uključujući sporazume o telekomunikacijama, održivom urbanom razvoju i trgovini, navodi CCTV.

Dvije su zemlje u 2014. nadogradile svoje veze na takozvano sveobuhvatno strateško partnerstvo, pri čemu je Alžir prva arapska zemlja koja je uspostavila takvo partnerstvo s Kinom.

Pomaganje razvoju

Tebboune je, prilikom prve posjete Kini otkako je postao predsjednik Alžira 2019., kazao da je njegova zemlja spremna produbiti sveobuhvatno strateško partnerstvo s Kinom kako bi pomogla ekonomskom i društvenom razvoju Alžira.

- Alžir je voljan blisko sarađivati s Kinom na strateškoj saradnji u međunarodnim i regionalnim poslovima - kazao je Tebboune.

Tebbouneva posjeta Pekingu dolazi nakon prošlomjesečne državne posjete Rusiji, tokom koje je apelovao na ruskog predsjednika Vladimira Putina da podrži dnapore Alžir pda ostane članica BRICS-a, grupe zemalja čija su tržišta u usponu i koja se sastoji od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.