BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp: Primio sam pismo od tužioca, ja sam "meta istrage" o upadu u Kapitol

Optužnica bi se odnosila na Trampove pokušaje da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, kada je izgubio od Džoa Bajdena

Donald Tramp. AP

D. R.

18.7.2023

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) saopćio je da je danas primio pismo specijalnog tužioca Džeka Smita, u kojem navodi da je Tramp "meta istrage" Velike savezne porote o događajima koji su doveli do upada u američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

Četiri dana da se prijavi poroti

- Poludjeli Džek Smit, tužilac Bajdenovog ministarstva pravde, poslao je pismo u kojem navodi da sam ja meta istrage Velike porote i da mi daje četiri dana da se prijavim poroti, što skoro uvijek znači hapšenje i podizanje optužnice - napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Truth Social".

Optužnica bi se odnosila na Trampove pokušaje da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, kada je izgubio od Džoa Bajdena. Bilo je jasno da će Trampovi postupci biti u fokusu istrage, pošto je državni tužilac Merik Garland imenovao specijalnog tužioca koji je trebalo da istraži "da li se neko lice ili entitet nezakonito mješalo u proces prenosa vlasti".

Konkretne optužbe

Međutim, primanje pisma često je znak da će se neko uskoro suočiti sa optužnicom, piše "Hil".

Američki portal navodi da je još nejasno sa kojim konkretnim optužbama bi Tramp mogao da se suoči ukoliko tužioci odluče da podignu optužnicu. Ranije ove godine, Tramp je dobio pismo od Smita prije nego što je protiv njega podignuta optužnica u istrazi o pogrešnom rukovanju povjerljivim dokumentima.

Prije toga, u aprilu, protiv bivšeg predsjednika SAD je podignuta optužnica povezana sa navodnom šemom za skrivanje novca tokom izbora 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.