SJEDIŠTE

Evropski parlament pod kirijom u francuskoj zgradi u Strazburu

Ta ponuda koju osporavaju europoslanici, posebno socijaldemokrate iz grupe Socijalista i Demokrata Evropskog parlamenta

Evropski parlament pod kirijom u francuskoj zgradi u Strazburu. Evropski parlament

D. R.

19.7.2023

Evropski parlament je danas odobrio iznajmljivanje nove zgrade blizu svog sjedišta u Strazburu, koju Francuska nudi po povoljnoj cijeni u nadi da će tu instituciju učvrstiti na svom tlu.

Ta ponuda koju osporavaju europoslanici, posebno socijaldemokrate iz grupe Socijalista i Demokrata Evropskog parlamenta, dobila je odobrenje velikom većinom na glasanju Komisije za budžetska pitanja (26 glasova za, 11 protiv i tri uzdržana).

Održavanje sjednica

Strazbur, glavni grad francuske oblasti Alzas, zvanično je sjedište Evropskog parlamenta, ali glavni dio rada Parlamenta se zapravo obavlja u Briselu, a u Strazburu se održavaju samo plenarne sjednice četiri dana mjesečno.

Putovanja europoslanika od Brisela do Strazbura su decenijama tema rasprava zagovornika toga da bude samo jedno sjedište Parlamenta u Briselu i onih koji brane status Strazbura kao "evropskog glavnog grada".

Da bi dodatno učvrstila instituciju na svom tlu, Vlada Francuske je predložila da se zgrada od 15.000 kvadratnih metara iznajmi Evropskom parlamentu koji hoće da se proširi.

Kupovina zgrade

Zgrada nazvana "Osmoza" prazna je od izgradnje 2021. godine. Evropski parlament i francuska vlada složili su se da je institucija EU kupi, ali plan nije uspio.

Francuska premijerka Elizabet Born je onda predložila da francuske vlasti kupe zgradu i da je iznajme Evropskom parlamentu po vrlo privlačnoj cijeni od 700,000 eura godišnje.

- Istina je da nam nije potrebna ta zgrada u Strazburu. Nije prilagođena potrebama - kritikovao je letonski europoslanik Nils Usakovs koji je pratio tu temu za grupu SD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.