HUN SEN

Jedan od svjetskih lidera s najdužim stažem očekuje produženje vladavine nakon nedjeljnih izbora

Glasači u toj zemlji jugoistočne Azije izlaze na biračka mjesta u nedjelju, na sedme opće izbore u zemlji, ali posmatrači predviđaju malo iznenađenja

Hun Sen. AP Photo/Heng Sinith

FENA

22.7.2023

Jedan od svjetskih čelnika s najdužim stažem nastoji produžiti svoju vladavinu željeznom rukom, vodeći još jedne strogo kontrolirane izbore bez opipljive konkurencije dok priprema moguće nasljeđivanje vlasti za svog sina.

Kako piše CNN, kambodžanski premijer Hun Sen (70) na vlasti je od 1985., a samo su čelnici Kameruna i Ekvatorijalne Gvineje, koji su također autoritarni, bili duže na vlasti.

Glasači u toj zemlji jugoistočne Azije izlaze na biračka mjesta u nedjelju, na sedme opće izbore u zemlji, ali posmatrači predviđaju malo iznenađenja.

Gotovo bez protivnika

Nakon sedmica kampanje i slamanja opozicionih figura, Hun Senova vladajuća Kambodžanska narodna stranka (CPP) gotovo da nema protivnika.

- Kao i svi diktatori, Hun Sen nikada neće odustati od svoje moći - rekla je kambodžanska političarka Mu Sochua, koja je nekad bila ministrica za pitanja žena i veterana, a nakon toga je pobjegla u inostranstvo.

- Izbori 23. jula samo su dan za Hun Sena da nametne (svoje izbore) kambodžanskom narodu. Njegova nemilosrdna politika i praksa eliminiranja političkih protivnika i kritičara... ima za cilj zaštititi svoju moć i prenijeti je na svog najstarijeg sina tokom kasne faze njegove karijere - dodala je.

Promijenio stranu

Kambodža, zemlja od 16,5 miliona ljudi, poznata je po svojim zadivljujućim hramovima u Angkoru, ali i po burnoj nedavnoj historiji kada je režim Crvenih Kmera izveo genocid nad vlastitim narodom, što će ostaviti porodice s međugeneracijskom traumom, dok su siromaštvo i korupcija ostali duboko ukorijenjeni.

Bivši zapovjednik Crvenih Kmera koji je promijenio stranu, Hun Sen vladao je Kambodžom skoro četiri decenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.