KRITIČNA SITUACIJA

Ogromne štete nakon oluje na sjeveru Italije: Smrtno stradala maloljetnica

Milanska hitna služba je navela kako je primila više od 200 zahtjeva za pomoć u cijelom gradskom području od 4 sata ujutro

Nevrijeme na sjeveru Italije. Facebook

D. R.

25.7.2023

Novo olujno nevrijeme s tučom i obilnim padalinama tokom noći pogodilo je sjever Italije. Vatrogasci su jutros izvijestili o "vrlo teškoj situaciji" u Milanu i okolini. Naveli su kako neprekidno saniraju štete već nekoliko dana, a sad je situaciju dodatno pogoršala najnovija oluja, piše ANSA.

Milanska hitna služba je navela kako je primila više od 200 zahtjeva za pomoć u cijelom gradskom području od 4 sata ujutro zbog srušenih stabala, poplava i štete na kućama. I ostatak Lombardije je osjetio posljedice oluje. 16-godišnja djevojka je smrtno stradala kada je na nju palo drvo dok je spavala u šatoru izviđačkog kampa blizu Brescie.

Situacija je bila kritična i u drugim sjevernim regijama. U Venetu je na 16-godišnjeg mladića pala grana, a sedam ljudi je prebačeno u bolnicu s povredama nakon jakog grada. "Grad je uništio krovove, automobile i objekte", rekao je guverner Veneta Luca Zaia.

Ostatak Italije se suočava s visokim temperaturama

- Na selu je uništila usjeve, vinograde, voćnjake i staklenike. Željezničke usluge su obustavljene između Brescie i Padove -  dodao je, zahvalivši hitnim službama i pozvavši na ekonomsku podršku za pogođena područja. Dok se sjever zemlje već danima suočava s grmljavinskim nevremenima, južnim i središnjim talijanskim regijama vladaju ekstremne vrućine.

Premijerka Džordžija Meloni (Giorgia Meloni) je danas potvrdila kako je u stalnom kontaktu s ministrom civilne zaštite Nelom Musemičijem (Nellom Musumecijem) u vezi s "teškom" meteorološkom situacijom koja vlada Italijom.

- Svjesni smo teške meteorološke situacije i u stalnom sam kontaktu s ministrom Musemičijem. Zahvaljujem civilnoj zaštiti koja se mobilizirala od samog početka i Vatrogasnoj brigadi na važnom poslu koji obavljaju - poručila je preko Twittera. 

"Ima mnogo štete"

Musemiči je naglasio da Italija proživljava jedan od najtežih dana u posljednjih nekoliko decenija. "U Italiji se suočavamo s jednim od najsloženijih dana u posljednjim descenijama: prolomi oblaka, tornada, tuča na sjeveru; velika vrućina i razorni požari u središtu i jugu", napomenuo je.

- Dok žalimo za troje stradalih u ova 24 sata, osjećam da moram zahvaliti vatrogascima, upravi civilne zaštite i volonterima, policiji, djelatnicima šumarije i svima koji su se mobilizirali u najtežim situacijama u ovih zadnjih nekoliko sati - dodao je.

- Klimatske promjene zahtijevaju da se svako od nas promijeni, bez alibija. Ali danas ćemo se pozabaviti obuzdavanjem štete. A ima je mnogo - istakao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.