UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski: Korupcija i izdaja se neće tolerirati

Zelenski je, obraćajući se članovima parlamenta, rekao da više neće tolerirati one koji "zbog neke vrste lične koristi" odbijaju podržati zakone

Zelenski: Obični Ukrajinci koji podupiru ratne napore razbjesnili su se korupcijom. Twitter

Z. K.

26.7.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) rekao je danas da neće tolerirati korupciju ili izdaju u državnim poslovima dok se njegova zemlja bori pronaći sredstva da se obrani od ruskih osvajača.

Zelenski je uputio antikorupcijske apele u svom noćnom videoobraćanju nakon što su dva značajna slučaja izašla na vidjelo, hapšenje vojnog službenika za novačenje optuženog za masovnu pronevjeru i parlamentarca optuženog za saradnju s Rusijom. Predsjednik je prošlog mjeseca najavio planove za reviziju vojnih ureda kako bi pokušao eliminirati korupciju.

Duga kampanja

Ta je mjera bila dio dugotrajne politike čišćenja vojnih i vladinih odjela kako bi se zapadnim pristašama Ukrajine pokazalo da se ozbiljno želi uhvatiti u koštac s duboko ukorijenjenom korupcijom, mjerama koje su glavni element u dugom procesu osiguravanja članstva u Evropskoj uniji.

- Obični Ukrajinci koji podupiru ratne napore razbjesnili su se korupcijom. Dopustite da upozorim sve zastupnike u parlamentu, dužnosnike i sve koji rade kao državni službenici - rekao je Zelenski.

Zelenski je, obraćajući se članovima parlamenta, rekao da više neće tolerirati one koji "zbog neke vrste lične koristi" odbijaju podržati zakone potrebne da Ukrajina započne svoju dugu kampanju za osiguranje članstva u EU.

Ranije su pravne vlasti rekle da je voditelj vojnog regrutnog centra u južnoj Ukrajini optužen za korupciju i pronevjeru zadržan u istražnom zatvoru, uz kauciju u iznosu od nešto više od četiri miliona dolara.

Ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije rekla je da je Jevhen Borisov, voditelj vojnog ureda za novačenje u Odesi, optužen da je bez objašnjenja stekao sredstva u iznosu nešto većem od pet miliona dolara.

Početna istraga

Novikov je na konferenciji za novinare rekao da je početna istraga pokazala da je Borisov stekao velike svote putem zajmova od poslovnih partnera dok je Ukrajina bila izložena svakodnevnom ruskom granatiranju.

A ured glavnog tužitelja rekao je da je parlamentarac Oleksandr Ponomariov, osumnjičen za saradnju s Rusijom na okupiranom jugoistoku, uhapšen do suđenja pod optužbama za izdaju.

Kijevski okružni sud Pečersk je Ponomariova, zastupnika izabranog za sada zabranjenu stranku optuženu za veze s Rusijom, stavio u pritvor bez kaucije. On je u prošlosti negirao saradnju s Rusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.