ZATRAŽENO ODGAĐANJE

Brajan Volš optužen za ubistvo supruge nije se pojavio na sudu: Novo suđenje u oktobru

Jučer je trebalo da bude održano suđenje zbog prevare u vezi s vrijednim umjetničkim slikama

Volš optužen za ubistvo supruge. Nancy Lane/Boston Herald

Z. K.

26.7.2023

Brajanu Volšu (Brian Walshe, 47), koji je optužen da je 1. januara u porodičnoj kući u Kohasetu u SAD ubio suprugu, državljanku Srbije Anu Volš (39), jučer je trebalo da bude održano suđenje zbog prevare u vezi s vrijednim umjetničkim slikama Endija Vorhola.

Podsjetimo, postupak koji se protiv njega vodi za to krivično djelo pokrenut je još 2016. i u vrijeme kada je, kako se sumnja, u porodičnoj kući u kojoj su spavala i njihova djeca ubio suprugu, imao je nanogicu za elektronski nadzor upravo zbog ovog suđenja za prevaru.

Novi postupci

- Volš je najprije želio da prisustvuje suđenju, ali je onda ipak pred njegovo održavanje odlučio da se ne pojavi. Njegovi advokati zatražili su odgađanje jer nisu stigli da se pripreme za suđenje zbog novog postupka koji se protiv njega vodi za ometanje istrage, ubistvo supruge kao i uništavanje njenog tijela - prenijeli su američki mediji, navodeći da je sud prihvatio njihov argument za odgađanje i nastavak suđenja zakazao za oktobar.

Kako navode, prema sudskim dokumentima, sumnja se da je Volš počinio prevaru s umjetničkim djelima vrijednim nekoliko stotina hiljada dolara, tako što je fotografisao autentične slike umjetnika i te slike postavio na internet nudeći ih na prodaju za 80.000 dolara.

Kada je kupac preuzeo slike, navodno je odmah otkrio da nije riječ o originalima jer nemaju autentičan pečat. U istragu se uključio i FBI i Volš je tada uhapšen.

- Priznao je krivicu za prevaru i prodaju falsifikovanih umjetničkih djela i bio je uhapšen 2018. U vrijeme kada je ubio suprugu, čekao je da mu se izrekne kazna - prenijeli su mediji.

Podsjetimo, prijateljica Ane Volš ispričala je da joj se ubijena Srbijanka nekoliko dana prije nestanka požalila da vjeruje da će njen suprug zbog prevare završiti u zatvoru i da će se ona s djecom preseliti u Vašington.

Imao nanogicu

Inače, istražitelji su tokom prvih dana istrage utvrdili da je vrijeme kada je smio da boravi van kuće, jer je imao nanogicu, Volš koristio najvjerovatnije da se riješi tijela ubijene supruge.

- On je najpre uhapšen zbog ometanja istrage, jer su kamere u pojedinim prodavnicama snimile kako kupuje velike količine hemikalija za čišćenje, kao i kako obilazi deponije, iako je on tvrdio da je vrijeme izlaska koristio da odveze djecu u školu - pisali su ranije američki mediji.

Volš je tada uhapšen zbog ometanja istrage, a pošto su u podrumu kuće pronađeni tragovi krvi kao i nož, a zatim i dijelovi ličnih stvari nestale Ane Volš na deponijama, optužen je i za ubistvo supruge. Tijelo Beograđanke Ane Volš do danas nije pronađeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.