ANKARA

Turski ministar vanjskih poslova Fidan razgovarao sa kineskim kolegom Vangom

Dvojica ministara razgovarali su o bilateralnim odnosima u svim oblastima

Tokom zajedničkog susreta. MVP Turske

Anadolija

27.7.2023

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan sastao se u Ankari sa kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, javlja Anadolu.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Kancelarije Centralne komisije za vanjske poslove i ministar vanjskih poslova Wang Yi sastao se sa turskim ministrom vanjskih poslova Fidanom.

Dvojica ministara razgovarali su o bilateralnim odnosima u svim oblastima. Održan je i sastanak delegacija dvije zemlje.

Tokom sastanaka razgovarano je o efikasnijem korištenju mehanizama dijaloga i konsultacija između dvije zemlje, intenziviranju ekonomskih i trgovinskih odnosa, nuklearnoj energiji, poljoprivredi, kulturi i turizmu.

U tom kontekstu, nametnulo se pitanje šta se može učiniti da bi bilateralna trgovina sa Kinom postala uravnoteženija i održivija struktura i međusobno povećanje investicija.

Razgovarano je i o ujgurskim Turcima.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima. U tom kontekstu, procijenjena su i dešavanja na Bliskom istoku, najnovija situacija u Ukrajini i globalni finansijski sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.