STATISTIKA

Broj ekstremista u Belgiji u blagom padu

Direktor CUTA-e Gert Vercauteren naglašava kako se prijetnja stalno mijenja

Od manje-više 700 ekstremista i terorista na popisu, njih 87 posto ima džihadistička uvjerenja. Twitter

FENA

28.7.2023

U 2022. godini u bazu podataka belgijske Koordinacijske jedinice za analizu prijetnji (CUTA) ušlo je 80 novih ekstremista i terorista, pokazuje godišnji izvještaj ove jedinice.

Ovaj izvještaj je također pokazao da ih je oko 90 uklonjeno i iz baze CUTA-e. Brisanje iz baze se radi kada postoji jasan proces reintegracije u društvo.

Od manje-više 700 ekstremista i terorista na popisu, njih 87 posto ima džihadistička uvjerenja. Nešto manje od 10 posto ima veze s desničarskim ekstremizmom. Prijetnja od lijevih ekstremista ograničena je na dva posto. Preostali ekstremisti se prate djelomično zbog raspoloženja protiv establišmenta nakon pandemije ili vanjske politike, javlja belgijska novinska agencija Belga.

Direktor CUTA-e Gert Vercauteren naglašava kako se prijetnja stalno mijenja.

- Zbog toga je potrebno ostati na oprezu i nastaviti intenzivnu saradnju među partnerskim službama. Želim naglasiti da ovaj posao nikada nije završen. Ne smijemo usporiti u razmjeni informacija niti u savjetovanju. Štaviše, jednako je važno postati više kao društvo otporno na ekstremističku propagandu. Ono što još uvijek predstavlja veliki izazov je online radikalizacija.

CUTA je nezavisno belgijsko središte znanja i stručnosti zaduženo za procjenu terorističke i ekstremističke prijetnje u Belgiji te protiv njenih građana i interesa u inostranstvu.

Baza podataka CUTA osnovana je 2016. godine, nakon terorističkih napada u Bruxellesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.