GAĐAO GA KAMENJEM

Policijski dron u Italiji snimio piromana, on ga pokušao oboriti

Od početka jula područje Kalabrije pogođeno je nizom razornih šumskih požara

Piroman pokušao oboriti dron. Twitter

H. J. I.

28.7.2023

Pilicijau južnoj Italiji vjeruje kako je uz pomoć drona uhvatila serijskog piromana. Od početka jula područje Kalabrije pogođeno je nizom razornih šumskih požara. 

Počinitelj bježao na motociklu

Stoga je lokalna policija odlučila koristiti dronove s kamerom visoke rezolucije i mogućnostima termalnog snimanja.

Iz policije su naveli da je dron u ovom konkretnom slučaju detektirao toplinsku anomaliju. Objavili su snimku na kojoj se vidi kako počinitelj na motociklu bježi od vatre koju je potpalio. Kada je primijetio da ga snima dron, pokušao ga je oboriti kamenjem, prenosi CBS.

"Kalabrija ima neke imbecile koji podmeću požare"

Operater drona pratio je čovjeka do izolirane seoske kuće, gdje je lokalna policija uhapsila 47-godišnjeg lokalnog stanovnika. Policija je utvrdila da se radi o muškarcu koji ima historiju sitnih prijestupa. Cijeli slučaj je komentirao i guverner Kalabrije Roberto Oćiuto (Occhiuto).

- Kalabrija je civilizirana regija, ali također ima neke imbecile koji idu podmetati požare u šumu, poput ovog piromana kojeg smo jučer uhvatili. Odakle on dolazi, iz pećine - zapitao se Oćiuto. Naglasio je da regija ima na raspolaganju 30 bespilotnih letjelica za praćenje situacije sa šumskim požarima.

Najavio je "nultu toleranciju" prema piromanima. Šumski požari ovog su ljeta bjesnili širom Sredozemlja, ponekad zbog podmetanja, ali često potaknuti rekordno visokim temperaturama i jakim vjetrovima. U Italiji su požari prouzročili veliku štetu unosnom poljoprivrednom sektoru, uništavajući hiljade hektara maslinika i drugih usjeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.