KRŠENJE UGOVORA

Tenzije u Izraelu porasle: Rezervisti zaprijetili da će prestati služiti vojsku

Pola moje čete je dignuto u zrak u Libanonu, dao sam mnogo godina svog života braneći ovu zemlju, rekao je Alon

Arapski državljani Izraela nisu vojni obveznici. Fotografija ne opisuje događaj iz teksta

E. A.

30.7.2023

Sukob oko Netanjahuovih planova za reformu pravosuđa dovodi do novih razina građanskog neposluha u Izraelu i potencijalnih sigurnosnih rizika.

Specijalne snage

Tokom svoje dugogodišnje službe, Zur Alon, 46, rezervni potpukovnik u izraelskim artiljerijskim specijalnim snagama, nikada nije zamišljao dan kada će se odbiti javiti na dužnost.

- Pola moje čete je dignuto u zrak u Libanonu. Dao sam mnogo godina svog života braneći ovu zemlju - rekao je Alon, jedan od vođa Braće i sestara po oružju, grupe za pritisak od više od 60.000 rezervista Izraelskih obrambenih snaga (IDF), osnovane ranije ove godine u znak protesta protiv Vladin prijedlog reforme pravosuđa.

- Zato smo toliko ljuti. Vlada krši vrlo jednostavan ugovor koji imamo, kako bi zaštitila jevrejski i demokratski Izrael - kazao je.

Utemeljitelj zemlje, David Ben-Gurion, zamislio je IDF kao "narodnu vojsku", apolitični lonac za taljenje koji bi okupio Izraelce različitih etničkih, vjerskih i socioekonomskih pozadina i pomogao u izgradnji osjećaja društvene kohezije. 

Tokom godina ta se vizija razvodnila, a nejednakosti i podjele u izraelskom društvu odražavaju se na sastav njegovih oružanih snaga.

Pravna bitka

Arapski državljani Izraela nisu vojni obveznici i postoji dugogodišnja pravna bitka oko toga treba li ultraortodoksna zajednica biti izuzeta od novačenja, ali vojna služba je još uvijek ključni dio nacionalnog etosa. Možda ne čudi što se obje strane u raspravi o prijedlozima za pravosudni sustav tako često pozivaju na vojne metafore.

Relativno mala izraelska stalna vojska uveliko se oslanja na 465.000 rezervista, čak i u mirnodopskim uvjetima, oni mogu biti pozvani čak 60 dana godišnje. Grupe iz kritično važnih jedinica, poput pilota, prijetile su u prošlosti da neće služiti zbog pitanja kao što su povlačenje iz Pojasa Gaze i drugi libanskii rat. Ali zemlja nikada prije nije vidjela građanski neposluh na ovoj razini.

Rezervisti su bili snažan glas u izraelskom prosvjednom pokretu otkako je krajnje desna i vjerska koalicija premijera Benjamina Netanyahua najavila opsežne pravosudne promjene nedugo nakon preuzimanja dužnosti u decembru Zagovornici promjene vjeruju da je ona potrebna kako bi se suprotstavila uočenoj ljevičarskoj pristranosti u odlukama neizabranog suda, dok kritičari kažu da će dovesti do demokratskog nazadovanja, poput onog viđenog u Mađarskoj i Turskoj.

Kazneni pogon

U vojsci postoji posebna zabrinutost da bi prijedlozi za pravosuđe mogli oficire izložiti međunarodnom kaznenom progonu. Izrael nije član međunarodnog kaznenog suda, tvrdeći da njegov vlastiti pravni sustav adekvatno istražuje optužbe o nedjelu od oružanih snaga, iako su Palestinci i skupine za ljudska prava dugo govorili da vrlo mali broj optužnica u izraelskim istragama sugerira da trenutna praksa nije stane u svrhu.

Ovog je mjeseca više od 10.000 rezervista potpisalo javno pismo u kojem kažu da će zatražiti otpuštanje iz službe ako koalicija nastavi s prvim važnim elementom zakona koji je u Knessetu u ponedjeljak usvojen 64-0, nakon što je svaki član vlada je glasala za to, a opozicija je bojkotirala glasovanje u znak protesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.