ZABRINJAVAJUĆE

Procurio šokantan video: Ruski vojnici poludjeli nakon maltretiranja svog komandanta

Vjeruje se da je riječ o 4. gardijskoj tenkovskoj diviziji u Naro-Fominsku, izvan Moskve, koja je već pretrpjela gubitke u Ukrajini

Isječak iz snimka. Twitter

A. O.

6.8.2023

Novi šokantni snimci pristigli su od ruske vojske koja očigledno ne odustaje od svoje invazije na Ukrajinu, a nedavno je tako procurio video koji prikazuje komandanta ruske brigade kako skida vojnike do gola te ih tuče u sklopu rituala maltretiranja koji je šokirao čak i one vojnike koji su navikli na grubo i okrutno postupanje u ruskoj vojsci.

Prema WarTranslatedu, blogeru koji pokriva rat u Ukrajini, riječ je o časniku ruske 4. tenkovske divizije u blizini Moskve koji svoje gole vojnike tjera da čupaju travu.


Na snimku se može čuti vojnike kako kritiziraju maltretiranje, inače uobičajeno iskustvo koje prolaze ruski vojnici.

Izvorno je sporni video podijelio ruski medij Mobilization News, koji navodi da nije jasno kada je video snimljen.

Skinuli ih do gola

- Pozvali su vojnu policiju i skinuli muškarce do gola. Ljudi su bijesni jer on muči vojnike - govori jedan vojnik na snimku prema prijevodu WarTranslateda.

- Je*** tog tipa - dodaje vojnik.

Vjeruje se da je riječ o 4. gardijskoj tenkovskoj diviziji u Naro-Fominsku, izvan Moskve, prenosi Jutarnji. Ova je divizija pretrpjela teške gubitke u Ukrajini.

Inače, zlostavljanje unutar ruske vojske ima svoju duboku, pa i fatalnu historiju. Tretman poznat i kao „dedovščina“, obično se primjenjuje na vojnike nižeg ranga te je otežao ruskoj vojsci mobilizaciju mladića koji se boje da bi ih drugi Rusi mogli poniziti ili povrijediti. Ta se praksa primjenjuje već vijekovima, piše The Moscow Times, a ruska vlada donijela je niz reformi 2008. s ciljem iskorjenjivanja te prakse.

Mogućnost pobune

U objavljenom videu vojnici govore da su se nadređeni opasno približili krajnjim granicama njihovog strpljenja.

- Doći će do pobune ako nastave ovako. Svako ima svoje granice - govori jedan od vojnika u videu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.